UOČI DANA BIBINJSKIH BRANITELJA OTVORENA IZLOŽBA O 112. BRIGADI

UOČI DANA BIBINJSKIH BRANITELJA OTVORENA IZLOŽBA O 112. BRIGADI

U OŠ Stjepana Radića otvorena je izložba o 112. brigadi s posebnim dijelom o Bibinjskim braniteljima. Izložbu je otvorio Načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija, dok je protokol otvorenja vodila Ravnateljica škole Mirka Sikirić.  Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske, učenicima okupljenim u školskom holu ukratko je ispričao povijest osnutka brigade te put oslobođenja Zadra i okolnog područja. 

  • Ova izložba nastala je već 1992. godine već za prvu obljetnicu brigade ali je ona nadograđivana kako se brigada razvijala. Ova izložba je do sada postavljana uglavnom za obljetnice i to jubilarne. Za 25 obljetnicu Zadarska županije i Državni arhiv zaključili su kako ne bi bilo dobro da je izložba otvorena samo u Zadru 8 dana već da bi bilo korisno da ona obiđe sve škole u našoj županiji jer da će tako djeca dobiti tu sliku potrebnu o informiranju o tom vremenu isto tako da će kroz školu roditelji i mještani tih naših sredina dobiti jedan pregled što se događalo kroz fotografije, dokumente, ali i medijske izvještaje upoznaju s ulogom 112. brigade Hrvatske vojske u obrani i oslobađanju ovog područja od neprijateljske agresije, rekao je prilikom otvorenja izložbe Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske.

Među brojnim uzvanicima, školskim djelatnicima i gostima, na izložbi su bili i Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, dr. Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske, Marijan Maroja, autor izložbe i arhivski savjetnik.

  • Zaključili smo da je potrebno da ovakva izložba ide u sve naše škole, sada su u našim školama generacije rođene nakon Domovinskog rata i ova izložba je način da im približimo Domovinski rat i povijest naše brigade. U svakoj Općini napravimo i posvetimo pano o lokalnim braniteljima i na taj način dolazimo do fotografija koje mi sačuvamo za povijest u Državnom arhivu ali i Memorijalnom centru Domovinskog rata koji dobije primjerak i sačuvao ih za povijest kojima se doma ne zna kako će završiti – rekao nam je Marijan Maroja, arhivski savjetnik.

Izložba se može pogledati u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama do petka, 25. svibnja od 8 do 16 sati.

, Duško Nikitović i Milan Bašić. 

Službeni glasnik