NA TALINAMA ZAPOČELA MONTAŽA NOVOG RASVJETNOG SUSTAVA SA LED SVJETILJKAMA; PROJEKT VRIJEDNOSTI 266.737,50 KUNA U CIJELOSTI FINANCIRAN IZ EU FONDOVA

NA TALINAMA ZAPOČELA MONTAŽA NOVOG RASVJETNOG SUSTAVA SA LED SVJETILJKAMA; PROJEKT VRIJEDNOSTI 266.737,50 KUNA U CIJELOSTI FINANCIRAN IZ EU FONDOVA

Dobivenim bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.628.447,00 eura za međunarodni projekt IRENE što je 85% ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 1.915.820,00 eura. Projektom IRENE zamjenit će se postojeći rasvjetni sustavi koji koriste živinu rasvjetu sa LED štedljivim žaruljama, tako će bibinjska šetnica Taline dobiti potpuno novu rasvjetu, ekološki prihvatljivu.

Nova rasvjeta znači i nižu potrošnju, smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke imat će manji broj kvarova, a imat će i garanciju na kvarove te će se smanjiti troškovi održavanja.

IRENE – Interregional Renewable & ENEergy efficiency network  trajat će 30 mjeseci pod vodstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE koja je nositelj projekta.

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici.

Osim ZADRE NOVE kao vodećeg partnera, na projektu u ulozi partnera sudjeluju i Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Službeni glasnik