SVETA LUCE U BIBINJAMA; KLAPA KAŠE PJEVA KOLENDE I BOŽIĆNE PJESME

klapa kaše

U BIBINJAMA ZA SVETU LUCU KLAPA KAŠE PJEVA KOLENDE I BOŽIĆNE PJESME

Klapa Kaše nastupiti će u petak 13.12.2019. u Bibinjama, s kolendama i  božićnim pjesmama dubrovačkog kraja i Dalmacije

 

Radi se o projektu klape Kaše pod nazivom “Kolendo, kolendo, veselo, veselo! – kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije” koji  bi trebao zaokružiti višegodišnji rad na prikupljanju i reanimiranju kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske, kulturne nematerijalne  baštine hrvatske pučke proslave blagdana Božića i Nove godine. Sama ideje začela se proučavajući fenomen običaja kolendavanja u samom  gradu Dubrovniku i okolici, najbolje opisanog s tradicionalnom kolendom “Dobra večer mi kucamo” koja i danas čitavog Badnjaka  odzvanja dubrovačkim ulicama. Sam običaj kolendavanja seže daleko u  povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12.stoljeću.

Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednost, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji, nevezano za društvene okolnosti, jednako se odvijaju već stoljećima. Dio materijala (Dubrovačka kolenda, Ralilulela, Tri kralja hodahu – Hvar, Ovdje smo vam dobro došli – Split) sačuvan je u “Južno – slavenskim narodnim popievkama” koje je koncem 19.stoljeća zapisao poznatio melograf i sakupljač narodnog blaga Franjo Ks. Kuhač, dok je ostali materijal prikupljen terenski radom voditelja klape Vicka Dragojevića.

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje klapa Kaše.  Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.

Uz tri prva mjesta po mišljenju publike (2012., 2014., i 2018.) te prvo mjesto žirija (2012.) na najprestižnije, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa postaje jedna od najnagrađivanijih klapa u  Hrvatskoj. Klapa je nastupila na festivalima u Perastu, Blatu na Korčuli, Makarskoj, Kaštel Kambelovcu i Opatiji, te na svakom osvojila prva mjesta žirija i publike.

Klapa Kaše, svoj program izvodeći uz tradicionalne instrumente  (mandoline, mandolu, gitare, kontrabas, tamburin i flautu), nastupila je i na domaćim festivalima zabavne glazbe: na Splitskom festivalu klapa je samostalno nastupila 2016.godine s pjesmom “Tamo di brnistra cvate”, dok je Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku 2015. godine s pjesmom “Petrunjela” osvojila prvo mjesto publike kao i nagrade za najbolji aranžman i za najboljeg debitanta.

Klapa je dosada snimila tri nosača zvuka: “Rego”(2013.), “Tragom Republike” (2014.) te “Tezoro” (2019.). Okupivši zaboravljene napjeve dubrovačkog kraja klapa Kaše je, uz pratnju autohtonih instrumenata puput lijerice ili lutnje, pokrenula i koncertni program “Tragom Republike”, kojim je uz vrhunsku a cappella  izvedbe prikazala sav sjaj dalmatinske klapske pjesme, zaštićene UNESCO-om.

Uz nastup jedne od najpriznatijih muških klapa predviđeno je druženje uz neizostavne fritule, tople napitke i druženje uz pjesmu. Nastup Klape Kaše počet će u 20 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u grijanom šatoru, ulaz je besplatan.

U popodnevnim satima od 15:30, na istoj lokaciji predviđen je program za najmlađe. Dolazak Svete Luce koja će mališanima podijeliti slatkiše.

Budite i Vi dio našeg druženja, dođite u raspivano Bibinje i guštajte u klapskoj pismi. Dobro došli!

Službeni glasnik