NA ŠETNICI TALINE ODRŽAN JE OKRUGLI DESETI BIBINJSKI KOGO

Bibinjci i posjetitelji sinoć su na šetnici Taline uživali u užarenoj natjecateljskoj atmosferi okruglog 10. Bibinjskog koga! Mnogima najdraža ljetna fešta u Bibinjama, najviše zato što je gastronomskog karaktera i uvijek je obilježi odlična zabava, sinoć je još jednom dokazala kako su Bibinje jedna od najzabavnijih destinacija na Jadranu ovog ljeta!
Natjecateljske ekipe okupile su se i prije samog početka te postavile svoje stolove i kotliće za pripremu autohtonog bibinjskog jela tzv. manestruna, crne manestre valjane na sipi. Natjecateljski program vodili su Doris Pinčić i Božo Rebić, a žiri je imao pune ruke posla o odlučivanju najboljeg manestruna za čiju titulu se natjecalo 10 ekipa.
Iako su sve ekipe ozbiljno konkurirale za prvo mjesto, pobjedu za najbolji manestrun ove godine odnijela je ekipa Plavi mantil, osvojivši glavnu nagradu, dalmatinski pršut koju je dodijelio načelnik Općine Bibinje Šime Sekula. Drugu nagradu osvojila je ekipa Bimbo, dok je treća pripala ekipi Tutina ulica.
Bibinjci i brojni posjetitelji uživali su u ovom ukusnom jelu, a zabavu je upotpunio nastup trio Mediterana i trio Bure koji su okupljene održali na nogama do kasno u večer.
“Možemo reći kako je Bibinjski kogo nakon desete godine postao ljetna tradicija s većim značajem, jer osim što pomaže valorizaciji autohtonog bibinjskog manestruna, promiče i našu tradicionalnu kuhinju prema gostima Bibinja. Trudimo se njegovati i promovirati naše tradicionalne recepte i kuhinju, a da se ujedno i dobro zabavimo kad ih predstavljamo svojim gostima. Veseli me vidjeti entuzijazam organizatora, natjecateljskih ekipa i svih okupljenih. To nam je znak da se i ubuduće trudimo održati ovakve događaje” – kazao je Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice općine Bibinje koja je 10. Bibinjski kogo organizirala u suradnji s Općinom Bibinje i komunalnim poduzećem Bibinjac d.o.o.
Ove godine potporu u organizaciji gastro manifestacije Bibinjski koga pružila je i Hrvatska turistička zajednica, na čemu se direktor Turističke zajednice općine Bibinje osobno zahvalio glavnom direktoru Hrvatske turističke zajednice gospodinu Kristijanu Staničiću na zadnjem koordinacijskom sastanku HTZ-a s predstavnicima turističkih zajednica s područja Zadarske županije koji se održao 25. srpnja u Zadru.
Sinoćnju atmosferu pogledajte na promo videu, te na fotogaleriji.
Bibinjski kogo manifestacija je natjecateljskog karaktera, a natjecatelji su obavezni pratiti pravila pripreme autohtonog bibinjskog jela manestruna, stoga svoja jela pripremaju na tradicionalan način, u kotlićima na otvorenoj vatri. Manifestacija svake godine okuplja sve više zainteresiranih ljubitelja autohtone dalmatinske kuhinje, a svako izdanje obilježi dobra zabava uz popratni program lokalnih izvođača i umjetnika.
U Bibinjama vas ovog ljeta očekuje još niz gastronomskih, glazbenih i kulturnih manifestacija, a sve saznajte na bogatom kalendaru Ljetnog programa 2022.

Službeni glasnik