SEKULA: OVO JE SAMO POČETAK OVAKVIH NATJECANJA U BIBINJAMA; ZAVRŠIO MEĐUNARODNI ODBOJKAŠKI TURNIR U PUNTI

– Ljubitelji odbojke na pijesku mogli su u tri dana uživati u vrhunskoj odbojci i u pravim europskim ekipama koje se natječu za plasman na olimpijske igre. Ovo je samo početak ovakvih natjecanja i u budućnosti ćemo u Bibinjama i u suradnji s odbojkaškim savezom organizirati još ovakvih događanja u pred i post sezoni, to nam je jako bitno jer produžujemo našu turističku sezonu. Bibinje je turističko mjesto i promocija kroz sport je najbolja promocija – rekao je općinski načelnik Šime Sekula.


Sunčani proljetni vikend u Bibinju protekao je u znaku jednog od najatraktivnijih ženskih sportova – odbojci na pijesku.

Plaža Punta u Bibinjama bila je dom vrhunskim europskim odbojkaškim reprezentacijama Ukrajine, Portugala, Škotske, Mađarske, Belgije i Hrvatske. One su se na CEV Beach Volley Nations Cupu, u jakoj skupini D, borile za plasman na ovoljetne Olimpijske igre u Parizu.

Pobjedu su odnijele odbojkašice Ukrajine koje su u obje finalne utakmice nadjačale predstavnice Belgije. Time su se plasirale na veliko finale kvalifikacijskog turnira na kojem će se sredinom lipnja u Jurmali u Latviji boriti za sudjelovanje na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu.

U prvoj utakmici snage su odmjerile Makhno, In. i Rylova iz Ukrajine protiv Piret i Bex iz Belgije, a susret je završio glatkom pobjedom 2:0 (21:15, 21:14) za Ukrajinu. Drugi susret igrale su Hladun i Lazarenko iz Ukrajine protiv Cools i VdVonder iz Belgije, a susret je ponovo završio pobjedom Ukrajine i to rezultatom 2:0 (23:21, 21:12).

– Jako smo sretne. Naša velika želja je otići na Olimpijske igre, a sada smo korak bliže našem cilju. Bilo je poprilično stresno igrati u finalu, no ostale smo fokusirane i jake, podupirale smo se međusobno i to je urodilo plodom. Na finalnom turniru slijedit ćemo svoj san i maksimalno se potruditi da ga ostvarimo, istaknule su Sofiia Rylova Inna Makhno i Maryna Hladun iz Ukrajine te dodale:

– Bilo je prekrasno igrati na terenu uz more. Bibinje i Hrvatska zaista su prekrasni, moja mama zaželjela je da jednom zajedno ponovo dođemo ovdje. Odlazimo zadovoljne i sretne.

Napete utakmice, uzbudljive poteze na pijesku i atraktivne odbojkašice pratili su brojni domaći ljubitelji sporta, ali i turisti koji su im uzvratili pljeskom i glasnim navijanjem za svog favorita. Kvalifikacijski turnir CEV Beach Volley Nations Cup obilježila je i visoka razina tehničke organizacije CEV-a i Hrvatskog odbojkaškog saveza, kako bi sve funkcioniralo bez greške i ostalo u najljepšem sjećanju natjecateljima i gledateljima.

– Vrlo smo mlade i znale smo da će ovo finale biti vrlo teško. Zadovoljne smo što smo dogurale do finala. Bilo je posebno iskustvo igrati na ovakvom lijepom mjestu uz izvrsnu organizaciju, zaključila je Annelore Bex iz Belgije.

Hrvatska reprezentacija na kvalifikacijskom turniru u Bibinju upisala je dva poraza od Slovačke (0:2) i (1:2) te dva poraza od Mađarske (0:2), (0:2) i nije se uspjela plasirati u finale natjecanja.

Uz Hrvatsku, diljem Europe održavaju se još četiri kvalifikacijska turira i to u Vilniusu u Litvi, Balikesiru u Turskoj, Madridu u Španjolskoj te Hamburgu u Njemačkoj. Veliko finale CEV Beach Volley Nations Cupa održat će se sredinom lipnja u Jurmali u Latviji gdje će se četiri pobjednika iz svake skupine pridružiti reprezentacijama koje su prošle preliminarnu fazu 2023. godine te u finalnim utakmicama boriti za odlazak na nadolazeće Olimpijske igre u Parizu.

 

Službeni glasnik