Raspivano Bibinje: Vatromet glasova, emocija i dobrog raspoloženja

Ovosezonsko 42. izdanje susreta klapa Raspivano Bibinje još jednom je pokazalo značaj klapske pjesme u očuvanju nematerijalne kulturne baštine i snagu njene povezanosti s ljudima koji u ovom glazbenom izričaju pronalaze dio sebe, svoje prošlosti i svakodnevice.

Izvođači su bili sjajni, a publika ta koja je njihovim nastupima davala dodanu vrijednost, iz klapa izvlačila ono najbolje. Susret je otvorila klapa Bibinje uz “Zvona svetog Roka”, a zatvorila splitska klapa Šufit uz “Zvona moga grada”, pjesmu koju je bezvremenskom učinio neponovljivi Vice Vukov.

Između zvona svjedočili smo školskom blok satu klapske umjetnosti s vrhunskim prezentacijama spomenutih klapa Bibinje i Šufit te klapa Liburnia (Viškovo), Garofuli (Bibinje), Banderija (Zagreb), Ventula (Split), Krijanca (Rab) i Oželanda (Zagreb).

Sve su klape doživjele ovacije dupke punog Trga Sri Sela te vraćane na bis da bi nakon dodjele zahvalnica, koje im je uručio načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, svi izvođači zajedno otpjevali domoljubnu pjesmu Ivana pl. Zajca “U boj, u boj”.

Vatromet glasova, emocija i dobrog raspoloženja popratio je i onaj pravi upriličen povodom završetka još jednog uspješnog izdanja susreta klapa Raspisano Bibinje kojem su svoj obol dali voditelji Nikolina Radić i Šime Vičević te uvijek dobro raspoloženi bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin čiji su stihovi nasmijali gledatelje do suza.

Susret klapa Raspivano Bibinje od daleke 1977. do danas postao je zaštitni znak Bibinja i klapske pjesme, a biti dijelom ove manifestacije čast je koja ulazi u klapske biografije. Posebnost susreta je da nije natjecateljskog karaktera, događaj je to u kojem su svi pobjednici, a mjerilo uspjeha reakcija publike.

Dok je ovakvih manifestacija i pozornica možemo biti sigurni da će i naraštajima koji dolaze srca zaigrati kada čuju pjesme poput “Kapetane moj”, “Maistrale moj prolitni lade”, “Zbogom oče, majko”, “Ponistra je drivo”, “Umra jedan bidni”, “Otvor vilo tu ponistru”, “Grlica je zapivala” ili “Ribar plete mrižu svoju” koje su bile samo dio repertoara ovogodišnjeg  bibinjskog susreta klapa.

Bibinje su još jednom pokazale zašto uz Omiš i Skradin zauzimaju počasno mjestu na klapskoj karti Hrvatske.

 

 

 

Službeni glasnik