RASPIVANE BIBINJSKE ZASTAVE; RADIONICA KOJA JE SPOJILA PROŠLOST I SADAŠNJOST, VELIKE I MALE, BIBINJE I LETOVANIĆ

Raspivano Bibinje, smotra klapa koja će u subotu 14. kolovoza doživjeti svoje jubilarno 40. izdanje nije tek puko okupljanje klapskih pjevača i prezentacija njihovih vokalnih sposobnosti. Raspivano Bibinje je događaj duboko urezan u bibinjski gen. Bibinjci se u vrućim danima kolovoza ususret ovo glazbenom događaju osjećaju uzvišeno, kroče kaletama svoga mjesta ponosno, trude se komadiću Zemlje na kojem obitavaju dati svečarski štih.

Bibinjci vole svoje misto, Dalmaciju, Hrvatsku i silno se trude svoju ljubav i običaje prenijeti na nove naraštaje. I pokazati ih svijetu.

Ta povezanost i emocija osjete se na svakom koraku. Bilo je tako i u Osnovnoj školi Stjepana Radića u kojoj su se po ljetnoj žegi usred praznika u prilično ranim jutarnjim satima, za mnoge školarce jednog nevažnog utorka, okupila brojna bibinjska djeca i žene iz Udruge Aktivno Bibinje, mahom odgajateljice i učiteljice. Bilo je tu i roditelja i posebnih gostiju. Svi su stigli s jednim ciljem – dati svoj doprinos nadolazećoj klapskoj smotri Raspivano Bibinje, najvećem brendu ovog mjesta.

Žene iz udruge su sašile zastavice koja su djeca oslikavala s motivima povezanim uz klapsku pjesmu i svime onim što ih veže uz Bibinje i život na moru.

„Slikam ribe. Volim s ocem ići na more pa sam pomislio da je najbolje da to bude na mojoj zastavici.“ – rekao je vrhunski mali slikar Marko. Ustvari i nije tako mali. Za nešto manje od mjesec dana će već u treći razred. Izabela je sa svojih 13 naslikala bocu koju pluta morem, a iz nje izlaze note.

„Pomislila sam da ću tako najbolje dočarati zvukove koje more proizvodi, taj odjek i spojiti to s pjesmom i glazbom“.

Koliko talenta na jednom mjestu, koliko stvaralačkog duha usmjerenog prema srcu!!! A za taj dio priče, podučavanje, odgajanje i usmjeravanja djece zadužene su one – ‘tete’.

„Ova likovna radionica traje jako dugo, započela je još prošle godine. Jedan dio zastavica su djeca oslikala tijekom školske godine. Radilo se i u Osnovnoj školi Stjepan Radić i u Dječjem vrtiću Leptirić. Ovo je završna radionica za koju zbog Covid krize nismo bili sigurni hoće li se i kada organizirati. Na zadovoljstvo svih, posebno djece, ovdje smo i pripremamo dekor koji će uljepšati prostor na kojem će se smotra Raspivano Bibinje održati. Sve zastavice s dječjim radovima će biti postavljene u prilazne ulice Trgu Sri sela i tako i događaju i ljetu u Bibinjama dati svečarski ton.“ – rekla je Marija Ostrogonac, voditeljica radionice koja se posebno zahvalila školskoj ravnateljici Mirti Sikirić i učiteljicama Ivi Režan i Dijani Spahiji.

Gost radionice bio je Zvone Mišo Bralić jedan od svjedoka vremena koji je bio sudionik na brojnim smotrama Raspivano Bibinje uključujući i prvu održanu 1977. godine. Upoznao je djecu sa zanimljivim povijesnim detaljima ove manifestacije i na kraju im poslao snažnu poruku: „Slikajte i stvarajte i dalje, Bibinje će živjeti, pisma će živjeti, slikanje će živjeti. Svih će nas spasiti naš rad i duhovni rad.“ 

U njegovoj pratnji bio je slikar iz Letovanića Božidar Škofač, čovjek koji je preživio potres i izvukao se iz potpuno srušene crkve koju je krasilo jedno njegovo umjetničko djelo. Škofač je s okupljenim velikim i malim Bibinjcima otpjevao pjesmu ‘Oj Bibinje’.

„Ništa čudno, ovdje ljetujem od sedamdesetih, stekao sam brojne prijatelje, kupio nekretninu, stopio se.“ –  pojasnio je, sada već napola,  Bibinjac iz ‘sela pokraj Kupe’ ujedno i voditelj crkvenog zbora u Žažini. Na kraju druženja svoju je oslikanu zastavu posvećenu klapi Fortuna poklonio domaćicama, a one su nakon doprinosa u organizaciji i realizaciji projekta Bibinjska revija europskog filma, Bibinje stvara, Večer dalmatinske beside i Bibinjski plet kojom su obilježile Svjetski dan pletenja još jednom opravdale ime koje nose – Aktivno Bibinje.

Uz pomoć radnika komunalne tvrtke Bibinjac zastavice su danas postavljene na ulice Starog sela. Ova galerija dječjih radova na otvorenom ostat će otvorena do kraja ovog klapskog tjedna u Bibinjama.

 

Službeni glasnik