PRVI KORAK PREMA SREĐIVANJU ZEMLJIŠNIH KNJIGA; KATASTARSKA IZMJERA U BIBINJAMA 6,7 MILIJUNA KUNA BEZ PDV-A

PRVI KORAK PREMA SREĐIVANJU ZEMLJIŠNIH KNJIGA; KATASTARSKA IZMJERA U BIBINJAMA 6,7 MILIJUNA KUNA BEZ PDV-A

Prijedlog je da cijena katastarske izmjere po vlasniku nekretnine iznosi 2.500 kuna. Do tri parcele vlasnik više neće ništa plaćati, dok će se od četvrte svaka parcela plaćati po 200 kuna, objašnjava Šime Sekula, zamjenik načelnika

Simboličnim otkrivanjem informativne ploče, koju su otkrili Mladen Pandža, voditelj Službe izmjere u Državnoj geodetskoj upravi (DGU) i Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje, svečano je obilježen početak radova na novoj katastarskoj izmjeri u katastarskoj općini Bibinje.

Na prigodnoj svečanosti nazočio je i Emil Bljaić, voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove u Zadru, Jure Fuzul, direktor bibinjske Turističke zajednice i drugi.

U interesu svih žitelja

– Kada riješimo zemljišne knjige to će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima, tako i gospodarstvu, naglasio je Bugarija.

Pritom je istaknuo kako je katastarska izmjera temelj za sređivanje zemljišnih knjiga, evidenciju nekretnina, a u konačnici i stvaranje baze podataka koja je osnova za daljnji razvoj mjesta.

– Katastarska izmjera je u interesu svih žitelja Bibinja jer će po povoljnoj cijeni moći riješiti pitanje vlasništva nad nekretninama, poručio je Bugarija.

Radove u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna bez PDV-a izvodi geodetska i geoinformatička tvrtka Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb.

– Rok za završetak pružanja geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina do izrađenog elaborata katastarske izmjere je 24 mjeseca ili dvije godine, kazao je Damir Pahić, direktor Zavoda za fotogrametriju.

Sređivanje zemljišnih evidencija je investicija.

– Općina Bibinje sudjeluje sa 70 posto, odnosno sa 4.764.807 kuna, dok Državna geodetska uprava sufinancira 30 posto sredstava, odnosno dva milijuna kuna, bez PDV-a, kaže Bugarija.

Tu je naročito važna dobra informiranost mještana, vikendaša, vlasnika kuća i poslovnih objekata da shvate da sređivanjem podataka o svojim nekretninama rade korist prvenstveno sebi, a i svojim potomcima.

– Prijedlog je da cijena katastarske izmjere po vlasniku nekretnine iznosi 2.500 kuna. Do tri parcele vlasnik više neće ništa plaćati, dok će se od četvrte svaka parcela plaćati po 200 kuna, objašnjava Šime Sekula, zamjenik načelnika.

Za točan iznos u svezi plaćanja katastarske izmjere čeka se odluka Općinskog vijeća.

Usklađivanje stanja u katastru i zemljišnim knjigama

– Iznos od 2.500 kuna moći će se plaćati i u mjesečnim ratama. Ako je vlasnik u mogućnosti cjelokupni iznos može uplatiti i odjednom, pojasnio je Sekula.

Prema evidentiranom stanju u postojećem katastarskom operatu površina k.o.o. Bibinje obuhvaća 1.435 hektara, s 8.400 katastarskih čestica i 2.549 zgrada.

– Sređene zemljišne knjige temelj su razvoja svake sredine. U ovom postupku će se uskladiti stanje u katastru i zemljišnim knjigama, rekao je Pandža.

Svi podaci dobiveni katastarskom izmjerom bit će izloženi na javni uvid gdje se tijekom izlaganja mogu izmijeniti putem odgovarajućeg postupka.

– Molimo vas za suradnju, jer jedino uz dobru suradnju svih sudionika ovaj postupak se može uspješno završiti, poručio je Panđa na skupu mještana u školskoj športskoj dvorani gdje održana prezentacija projekta.

Katastarske izmjere koje za konačan proizvod daju novi katastarski operat katastra nekretnina i novu zemljišnu knjigu, dobar su zalog za budućnost žitelja Bibinja i svih onih koji u ovom samostalnom središtu imaju čestice zemlje, kuću ili poslovnu zgradu.

– Izmjerit ćemo svaku parcelu i kuću i stvoriti preduvjete da se ostvare spomenuti ciljevi. Svaki mještanin moći će iznijeti svoje stanje nekretnina koje će se kasnije evidentirati, naglasio je Pahić dodajući kako će se njihov ured nalaziti u općinskoj zgradi, te će svi moći pristupiti i konzultirati se.

Naglasak je posebno stavljen na potrebu obilježavanja svog posjeda trajnim oznakama i to metalnim klinom, betonskim stupićem, šipkom, ukopavanjem kamena kojeg nije lako iskopati i slično.

VELIMIR BRKIĆ/ZL

Više informacija o katastarskoj izmjeri mještani će moći pratiti na službenim stranicama Općine Bibinje, bibinje.hr

 

Službeni glasnik