PREDAVANJE U DRUŠTVENOM CENTRU BIBINJE; OBILJEŽVAMO MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Hrvatski sabor je 11. veljače 2022. službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu, isto tako u Republici Hrvatskoj i u našoj županiji.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji kao i u većini ostalih županija počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine. U tijeku je VI. ciklus u kojem se pozivaju osobe rođene 1949.-1973. godine.

U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija.

Program je usmjeren poboljšanju zdravlja populacije, jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života, te dulje preživljavanje.

Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji sa Odjelom za gastroenterologiju OB Zadar i ove godine u mjesecu ožujku provodi kampanju podizanja svijesti o raku debelog crijeva. U vašem mjestu će mo održati predavanje: Ana Petrić Ažić dr. med. univ. mag. sanit. publ. specijalista javnog zdravstva, iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koja koordinira ovaj Nacionalni program za Zadarsku županiju, te će više reći o samom programu kako se provodi. I drugo predavanje je od doc.prim.dr.sc.Melanije Ražov Radas dr. med. spec. interne medicine subspecijalist gastroeneterologije, Voditeljica odjela za gastroeneterologiju OB Zadar koja će više reći o samom pregledu kolonoskopiji i dijagnostici karcinoma debelog crijeva. Nakon predavanja za sve zainteresirane organizirano je besplatno mjerenje na dijagnostičkoj“ pametnoj vagi“ Tanita DC-36OS (koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase).

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu predavanju u srijedu, 13. ožujka u 17:30 sati u Društvenom centru Bibinje.

 

 

Službeni glasnik