U POVODU DVADESETE GODIŠNJICE SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA; NA TUĐMANOVOM GROBU POKLONILO SE NA STOTINE ŽITELJA ZADARSKE ŽUPANIJE

tuđman 2019

Piše: Velimir Brkić /ZD list

10. prosinca, navršava se 20 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu i neovisnost. Kako je utorak radni dan, u subotu, 7. prosinca 2019., stotine žitelja Zadra i Zadarske županije, organizirano ili ne, već tradicionalno uputilo se na zagrebačko groblje Mirogoj, naviše s organiziranim autobusnim prijevozom. Do 11.30 sati iz zadarskog okruženja na Mirogoj je stiglo čak devet autobusa – četiri iz Sukošana, tri iz Bibinja i po jedan iz Zemunika i Polače.
– Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je moderne hrvatske države, koja je pod njegovim vodstvom međunarodno priznata, obranjena i oslobođena, a svojom je državotvornom vizijom zacrtao i euroatlantski put Republike Hrvatske, kazao je sukošanski načelnik Ante Martinac, predsjednik UHDDR-a na državnoj razini.
Podsjetivši kako su za domoljublje mnogi dali svoje živote, Martinac je istaknuo kako je tek dr. Franjo Tuđman uspješno predvodio Hrvatsku na putu do samostalnosti.
– Tuđman je bio i ostao u hrvatskom narodu primjer domoljublja koji treba slijediti, poručio je Martinac koji je zahvalio općinskim žiteljima iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice koji dugi niz godina već tradicionalno hodočaste na Mirogoj.
Svi oni koji su prvi put došli na Mirogoj bez problema su pronašli grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, smještenog uz kapelu Krista Kralja, na početku glavne aleje.
– Franjo Tuđman je najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda jer je pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena hrvatska država, mišljenja je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja, istaknuvši pritom kako u Bibinjama srce za Hrvatsku uvijek jače kuca.
Kako je Mirogoj “muzej na otvorenom”, mnogi hodočasnici su obišli i grobove Stjepana Radića, Tomislava Ivčića, Dražena Petrovića, Krešimira Ćosića, Gojka Šuška, Ene Begović, Matije Ljubeka, Rudolfa Perešina, Vlade Gotovca….

Polačane predvodili Prtenjače, Tomislav i Viktor
Polačani su na zagrebačko središnje groblje Mirogoj došli u dvije grupe i u različito vrijeme. Onu veću grupu općinskih žitelja predvodio je Tomislav Prtenjača, načelnik, dok se prvom predsjedniku RH poklonilo i izaslanstvo Općinskog odbora HDZ-a Polača koje je predvodio bivši načelnik Viktor Prtenjača Vito, predsjednik polačkog HDZ-a.

Biograđani sutra na Mirogoju
Osim državnog protokola, predsjednice RH, Vlade i Hrvatskog sabora, na samu godišnjicu u utorak brojni građani položit će cvijeće i zapaliti svijeće na grobu dr. Tuđmana, na Mirogoj. Među njima i Biograđani koji će u organizaciji Udruge Nada predsjednice Ivane Stamičar na Mirogoj doći s čak četiri. Biograđani već tradicionalno dolaze Zagreb na sam dan obilježavanja godišnjica, ovog puta u rekordnom broju. Osim autobusima štovatelji lika i djela dr. Franje Tuđmana prema hrvatskoj metropoli i Mirogoju idu i samostalno, osobnim automobilima.

Bibinjci u Karlovcu, na Mirogoju i Adventu
Bibinjci su već tradicionalno prije polaganja vijenca i paljenja svijeća imali misu zadušnicu za Tuđmanovu dušu. Ove godine misa je održana u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koju u zajedništvu s rektorom mons. Antunom Sentom, mlađim, predvodio bibinjski župnik mr. don Zdenko Milić. Prigodni poklon Općine Bibinje rektoru je uručio Mladen Lonić.
Nakon polaganja cvijeća, paljenja svijeća i molitve predvođene don Zdenkom na Tuđmanovom grobu Bibinjci su se pomolili i na posljednjem počivalištu don Marka Sikirića (1858.-1919.), bibinjskog župnika, domoljuba i rodoljuba, u čiju su čast i slavu ove godine obilježili stogodišnjicu njegove smrti. Pomolili su se i kod Križa braniteljima. Hrvatsku trobojnicu cijelim putem je nosio Branko Vujica.

Neven Kezmić: Grad je prekrasan, kao iz bajke
U Zagrebu sve miriše na cimet, klinčiće, kuhano vino, fritule i tek pečene kobasice. Svi oni koji dođu na Advent u Zagreb mogu osjetiti duh grada s tisućama lampica, baš kao u bajci. Teško da ovi znakovi nadolazećeg Božića nekoga ostavljaju ravnodušnim.
– Grad je prekrasan, kao iz bajke, u jednom će dahu Neven Kezmić dok pijemo kuhano vino na Cvjetnom trgu.

Službeni glasnik