POVODOM 40. IZDANJA SUSRETA KLAPA; EMOCIJAMA NABIJENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RASPIVANO BIBINJE

U petak 13. svibnja, večer uoči 40. jubilarnog izdanja susreta klapa Raspivano Bibinje, u Etno-turističkom centru Bigečeva kuća svečano je otvorena retrospektivna izložba posvećena ovom, po mnogo čemu, jedinstvenom glazbenom događaju.

„Ponosan sam na projekt koji je započeo prije tri godine kada smo se javili na EU natječaj za obnovu Bigečeve kuće, a sada u ovom prostoru imamo priliku razgledati retrospektivnu izložbu u kojoj je sažeta povijest susreta klapa Raspivano Bibinje.“ – istaknuo je u pozdravnoj riječi načelnik Općine Bibinje Šime Sekula.

Ogromnu energiju u prikupljanje vrijednih memorabilija i postavljanju eksponata u izložbeni prostor stare kamene kuće u centru mjesta uložili su mladi Bibinjci Lucija Šimunić, Ivan i Šime Sikirić.

„Svako misto ima svoju feštu, ali osim Skradina, nitko nema ovakav susret klapa koji ne posustaje. Tata je volio dokumentirati stvari, skupljao je fotografije, novinske članke i snimke, sve vezano uz Raspivano Bibinje. Htjela sam to podijeliti s ljudima. Trudili smo se da na fotografijama bude što veći broj ljudi, sudionika, volontera, gledatelja… Na pozornici, iza nje, po konobama… Da se doživi atmosfere koja vlada u ‘našem malom mistu’ tijekom održavanja susreta klapa.“ – rekla je okupljenima Lucija, pjevačica klape Garofuli i kćerka osnivača susreta Šime Šimunića koji tijekom večeri nije skrivao emocije. Od suza tijekom razgledavanja izložbe, do srdačnog susreta i zagrljaja sa Ksenijom Urličić, voditeljicom prvog izdanja ove manifestacije kojoj je te 1977. godine pozivnicu uputio upravo on.

„Luce se pobrinula za stariju građu, Ivan i ja za onu od 2004. do danas. Osim izložbenih plakata postavljenih na prilaznim kaletama Bigečevoj kući, u samom prostoru na zidove smo postavili fotografije sa susreta, jedan kutak odvojili za video projekciju snimljenih koncerata i TV reportaža dok su prikupljeni novinski članci digitalizirani te touch screen tehnologijom dostupni za brzi pregled. Želimo da ljudi pronađu sebe, nekoga od svojih, probuditi u njime emociju. Ponosan sam da konačno sve ove vrijedne stvari, koje je Šime Šimunić godinama skupljao, možemo negdje izložiti i pokazati javnosti.“ – ukratko je postav i cilj izložbe predstavio Šime Sikirić, viši stručni savjetnik za opću upravu Općine Bibinje.

„Naviru sjećanja na mladost, lijepe trenutke, drage ljude. Divno je opet biti ovdje.“ – rekla je nakon obilaska izloženih eksponata Ksenija Urličić koje će biti gošća i na subotnjem 40. izdanju susreta klapa na bibinjskom Trgu Sri Sela.

Osim Bibinjaca priliku da prvi dan razgledaju izložbu iskoristili su i stalni gosti mjesta. Jedna od njih je Ljuba Kokot iz Siska koja od 1973. tijekom ljeta posjećuje Bibinje. Bila je i svjedokinjom prvog koncerta.

“Tada sam se zaljubila u klapsku pjesmu i Bibinje a ‘Maslina je neobrana’ je s vremenom postala moja himna. Izložba me je vratila u mladost, prepoznala sam neke drage ljude na fotografijama.

Dodatni ugođaj sinoćnjem otvorenju izložbe stvorili su dečki iz bibinjskih klapa Polivera i Bibinje koji su se udružili u pjesmi koja je odjekivala obližnjim kaletama.

Bigečeva kuća se pokazala kao idealno mjesto za dobro osmišljene multimedijalne izložbe poput ove u kojoj su organizatori i realizatori vješto iskoristili mali intimni dvoetažni prostor za vrhunsku prezentaciju velike povijesne građe jednako intimnog događaja koji je postao zaštitni znak ovog primorskog dalmatinskog mjesta nadomak Zadra.

Radno vrijeme Etno-turističkog centra Bigečeva kuća je svakodnevno od 17:30 do 22:30 sati, ulaz je slobodan, a u samom prostoru moguće je kupiti i suvenir – majicu s logom 40. izdanja susreta klapa Raspivano Bibinje.

Službeni glasnik