POTPISIVANJE UGOVORA ZA DODJELU STUDENTSKIH STIPENDIJA; ZA 79 STIPENDISTA OPĆINA BIBINJE OSIGURALA 470.000 KUNA

OPĆINA BIBINJE POTPISALA UGOVORE SA 75 STIPENDISTA

Autor: Velimir Brkić
Pravo na stipendiju je ostvarilo 79 mladih studenata i športaša, četvoro više nego protekle godine, za što je u općinskom proračunu osigurano 470.000 kuna. Studenti koji studiraju u Zadru imaju 5.000 kuna godišnje stipendije, a oni izvan Zadra 7.000 kuna, kazao je Bruno Bugarija, načelnik

U Uredu načelnika Općine Bibinje jučer je održano popisivanje ugovora za dodjelu studentskih stipendija u akademskoj 2019./2020. godini na kojem su, osim studenata i njihovih roditelja, nazočili Bruno Bugarija, bibinjski načelnik, Šime Sekula, zamjenik načelnika, Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice, Marijana Marcela Šimunić, administrativna tajnica te Suzana Lisica, viši stručni suradnik za društvene djelatnosti.
U ovoj akademskoj godini od 79 stipendista Bibinje ima čak 35 više brucoša, odnosno studenata koji su studenti prvih godina, dvostruko više nego protekle godine kad ih je bilo 17.
– Kad je riječ o mjestu studiranja 24 studenta studira na Sveučilištu u Zadru, dok ostali, njih 55 studira uglavnom u Zagrebu, Splitu i Rijeci, navodi Bugarija.

Poticaj za studiranje
Od protekle akademske godine svi studenti koji studiraju izvan Zadarske županije i sportaši imaju 700 kuna mjesečno, dok studenti koji studiraju u Zadarskoj županiji imaju 500 kuna.
– Studenima se stipendije uplaćuju u deset mjesečnih obroka tako da studenti koji studiraju u Zadru imaju 5.000 kuna godišnje, a oni koju studiraju izvan Zadra i športaši 7.000 kuna godišnje, naglasio je Bugarija.
Nazočnim studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju načelnik Bugarija čestitao je na dosadašnjem uspjehu te im zaželio da i dalje budu ustrajni i marljivi u nastavku svog školovanja.
– Presretan sam i zadovoljan kada vidim ovako divnu mladež, a još više kada im se može pomoći. Nadasve fascinira broj onih koji su u Bibinjama željni znanja, rekao je Bugarija.

Bibinje prvo po broju stipendija
S brojem studenata i izborom studija, kaže on, vrlo su zadovoljni jer u ovo digitalno doba treba odabrati studije koji odgovaraju trendu razvoja društva i gospodarstva.
​- Drago mi je da mladi u Bibinjama prepoznaju značenje visokog obrazovanja. Ulaganje u znanje je najisplativije ulaganje, a stjecanje novih saznanja i kompetencija ključno je za razvoj svakog pojedinca. Općina kontinuirano prati i ulaže znatna sredstva za obrazovanje djece i mladeži. Za to će uvijek biti novaca, poručio je Bruno Bugarija. Općina Bibinje već 16 godina sustavno skrbi o svojim studentima i nadarenim športašima koji ispunjavaju potrebne uvjete dodjeljujući im stipendije
– Dodijeljenih 79 stipendija, Bibinje svrstavaju na prvo mjesto među općinama na području Zadarske županije po poticanju školovanja mladih, rekao je voditelj programa novinar Šime Sikirić, viši stručni suradnik za opću upravu. Stipendije se dodjeljuju svim redovnim studentima i kategoriziranim športašima koji imaju prebivalište na području Općine Bibinje za trajanja redovitog obrazovnog programa.
– Svim studenti stipendisti koji nisu stigli potpisati ugovor za dodjelu studentskih stipendija u akademskoj 2019./2020. godini, to što žurnije mogu obaviti tijekom uredovnog vremena Općinske uprave, objavio je Šime Sikirić.

Studentima svaka kuna dobro dođe
Koliko će im znači stipendija za Zadarski list je prokomentiralo troje stipendistica, brucošica: Evita Iglić, Mateja Badrak i Dora Režan.
– Jako sam zadovoljna potporom lokalne zajednice. Iako stipendija ne pokriva sve troškove svaka kuna jako dobro dođe, kazala je Evita Iglić.
Upitane mlade studentice izrazile su zadovoljstvo što za njihovo studiranje osim obitelji skrbi i Općina Bibinje.
– Stipendija koju ću primati pomoći će mi u svakodnevnim životnim troškovima. Vjerujem da ću uspješnim završetkom studija opravdati uložena obiteljska i općinska sredstva u moje studiranje, poželjela je Mateja Bandrak. Stipendija će im, kažu one, super doći da kupe skripte i pokoju knjigu za studij.

Službeni glasnik