PD BABULJ ORGANIZIRAO PREDAVANJE I RADNU AKCIJU ČIŠĆENJA STARIH BUNARA

U ponedjeljak u organizaciji PD Babulj, održano je predavanje Borislava Aleraja Akaca legende hrvatskog alpinizma. Tijekom svoje alpinističke karijere Akac se posvetio otkrivanju netaknutih stijenskih linija u Hrvatskoj, a penjačkim „uspjesima“ često je pretpostavljao podučavanje novih generacija i nesebičan rad u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, čiji je član već više od 50 godina. Zbog toga ga brojni hrvatski alpinisti smatraju svojim učiteljem i alpinističkim uzorom i pamte kao autora nekih od danas najpopularnijih alpinističkih smjerova u domaćim stijenama. U knjizi Alpinist, koju je Akac predstavio u Bibinjama, u formi kraćih priča, grupiranih u desetak tematskih cjelina, prisjeća se najzanimljivijih trenutka svoje alpinističke karijere i vraća nas u romantično vrijeme klasičnog alpinizma, u vrijeme kada je prijateljstvo bilo važnije od ostvarenoga alpinističkog cilja i kada se u planinu išlo bez obzira na vremensku prognozu.

Brojni članovi i zaljubljenici u penjanje došli su poslušati zanimljivo predavanje, te su mnogi od njih iskoristili priliku kako bi kupili knjigu koju im je autor rado i potpisao.

Već sutra, 22. lipnja, PD Babulj iskoristio je za hvale vrijednu radnu akciju u bibinjskom polju.

  • U sklopu provođenja svojih redovnih aktivnosti, a s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša, važnosti vode, ali i očuvanja tradicijske baštine, Planinarsko društvo „Babulj“ Bibinje organiziralo je u utorak, 22. lipnja 2021. godine akciju čišćenja starih bunara u Bibinjskom polju. Očišćeni su bunari na Svrdlu, Potoku i bunar na Rakitama. Nakon ispumpavanja, bunari su očišćeni od nataloženog mulja i otpada nakon čega je uočen pojačani dotok vode. Okoliš svih bunara uređen je i pokošen te je pokupljeno smeće. Važno je napomenuti da ove bunare i danas koriste bibinjski stočari i zemljoradnici. Ovi lokaliteti predstavljaju dragocjen dio bibinjske povijesti i tradicije te svakako zaslužuju biti ne samo sačuvani, već i primjereno prezentirani javnosti, ponajprije mladim naraštajima Bibinja. U akciji je sudjelovalo 20-ak članova Društva, a ovom prilikom posebno pohvaljujemo mlađu generaciju naših planinara koji su se rado odazvali pozivu. Ovaj događaj održan je pod pokroviteljstvom Zadarske županije.  – napisali su u svojoj objavi na facebook stranicama.
Službeni glasnik