OTKRIVEN MURAL ALFREDA LISICE; OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA SMRTI MLADOG HEROJA IZ BIBINJA

Prije 30 godina, 4. kolovoza 1992., u Osojniku pored Dubrovnika, poginuo je hrvatski vitez i časnik HV Alfredo Lisica iz Bibinja. To je datum koji njegovi sumještani nikad ne zaboravljaju.

Svetom misom, prisjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu na mjesnom groblju “Sasavac” jutros je na dostojanstven način obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Alfreda Lisice.

Otkriven je i blagoslovljen mural u njegovu čast.

Podsjetimo, u Domovinskom ratu je sudjelovalo oko 800 Bibinjaca. Svoj su život u temelje slobodne Hrvatske osim Alfreda Lisice ugradili i hrvatski vitezovi Franko Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki. Svih njih Bibinje se posebno prisjeća sutra kad slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Alfredo Lisica ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta.

Isticao se junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Oni su ga od dragosti zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio.

Njegov lik simbol je borbe za slobodu domovine i ljudsko dostojanstvo. Za života je bio natporučnik Hrvatske vojske.

Alfredo je posmrtno odlikovan Ordenom kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, Ordenom Zrinski i Frankopan, Medaljom zahvalnosti MORH-a, Medaljom zahvalnosti 4. gardijske brigade.

Koliko ovakva obljetnica bila tužna, toliko smo ponosni na velikana Domovinskog rata koji je dao najveću žrtvu – svoj život, ugradivši ga u temelje slobode svoje domovine Hrvatske.

Foto: Leo Banić

Tekst: Valentina Fuzul

Službeni glasnik