ODRŽANA ŠESTO IZDANJE VEČERI DALMATINSKE BESIDE, SVOJE STIHOVE ČITALI I POŠTAR I BIBINJSKE NEVJESTE

Na Trgu Sri Sela u Bibinjama u četvrtak 21. srpnja u večernjim satima održana je šesta Večer dalmatinske beside, večer posvećena autorima koji pišu na dalmatinskom dijalektu.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 12 autora koje je predvodio proslavljeni bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin.

Već su njegovi prvi stihovi nagovijestili vatromet emocija koji je sljedećih sat i pol vremena vladao trgom. Jednostavnim, ali dubokim riječima opisao je svoje mjesto: ‘Di matere robu sušu, svaka kala ima dušu…’

Voditeljica programa Vesna Matešić otišla je korak dalje i oduševila sve nazočne kada je rekla kako se Večer dalmatinske besida održava na najljepšoj čestici zemaljske kugle, na vidljivom, ali tajnovitom mjestu u zagrljaju Svetog Roka.

Večer dalmatinske beside svojim nastupom otvorio je Josip Bepo Bralić koji je poslao snažnu poruku:

‘Domaću riječ treba čuvati i njegovati i ne dozvoliti da se rasipa jer ona nas vraća samima sebi i našim korijenima.’

Za govornicom su se izmjenjivali pjesnici iz Bibinja, Vrsi, Molata , Stankovaca, a svoj talent, neki i prvi puta, prezentirali su Anđelko Sorić Đambre, Ivan Ićan Jordan, Hrabri Perišić, Šime Lisica Kitov, Mladen Pešut, Marija Maša Perinić, Stoja Lenkić, Marko Dunatov i bibinjski poštar Marin Fuzul.

Čula se i kajkavska riječ bibinjske Varaždinke Antonije Buljan Filipović te molajska cakavica mladog Marka Dunatova

‘Izvrsna organizacija, svi smo se osjećali počašćeno što možemo govoriti svoje stihove uz Antu Sikirića i druge bibinjske pjesnike. Malo di se može osjetiti ta ljubav prema lipoj riči i klapskoj pismi ka u Bibinjama’, rekao je Hrabri Perišić, pjesnik s Molata koji se cijeli život bavio košarkom i nogometom, a onda pronašao sebe i svoj mir u pisanju poezije.

Nadovezala se Vršanka Marija Perinić:

‘Prvi puta sam došla u Bibinje i to sasvim slučajno. Dugo pišem o običajima i kulturi moga mista i stvarima koje na neki način produljuju život. Netko je vidio te moje švrljotine i pozvao me da dođem. Bilo je treme, straha i poštovanja prema publici jer svi znamo, ako prođeš u Bibinjama prošao si svugdje.’

I prošli su. Baš svi. Pokazao je to i dugotrajni pljesak publike na kraju Večeri dalmatinske beside. Bio je to znak idejnom začetniku manifestacije Šime Sikiriću za početak priprema novog, sedmog izdanja.

‘Kad je ovako lipa večer, poruka je da se vidimo za otprilike 365 dana’, istaknuo je Sikirić na kraju druženja.

Gosti večeri bili su mlada bibinjska Klapa Grbilja i Učenička zadruga Moba OŠ Stjepana Radića Bibinje. Organizator Večeri dalmatinske beside i ovoga puta bila je Udruga Aktivno Bibinje, uz veliku podršku Općine Bibinje, TZ Općine Bibinje i komunalne tvrtke Bibinjac.

Službeni glasnik