OBLJETNICA OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ; ODANA POČAST POGINULIM BRANITELJIMA

OBLJETNICA OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ; ODANA POČAST POGINULIM BRANITELJIMA

Prigodnim programom obilježen  je Dan bibinjskih branitelja i 28. obljetnica oslobođenja brda Križ, koji je oslobođen u akciji Jaguar.

S početkom u 9 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule bibinjske branitelje na centralnom križu mjesnog groblja Sasavac, a nakon toga svi zajedno, i branitelji, i općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Brunom Bugarijom, te župnik don Zdenko Milić, uputili su se prema brdu Križ.

Načelnik Bruno Bugarija, koji je u vrijeme početka Domovinskog rata bio predsjednik Mjesne zajednice Bibinje, a kasnije i ratni dragovoljac, prisjetio se tog teškog vremena i početaka agresije na Hrvatsku. Bibinjski branitelji, kojih je bilo preko 850, dali su značajan doprinos u Domovinskom ratu.

“Sve vas skupa pozdravljam na ovom povijesnom i prekrasnom mjestu – brdu Križ, na Dan bibinjskih branitelja. Prisjetimo se tko su bili hrvatski branitelji; To su bili ljudi koji su svoj život i svoje vrijeme stavili na raspolaganje i posvetili se obrani Hrvatske, te borbi za nju. Da nije bilo njih i veličanstvenih ratnih akcija, ne bi bilo danas ni države Hrvatske, a ni ponosa hrvatskog naroda. Zato im velika hvala.” – kazao je načelnik Bugarija, te podsjetio na ono što se u to vrijeme događalo u Bibinjama.

Poginuli heroji iz Bibinja – nikad zaboravljeni!

“U prvoj fazi nakon balvan revolucije mi smo formirali mjesne straže, bili smo naoružani lovačkim puškama, no spremno smo stali u obranu. U drugoj fazi obrane, kada smo vidjeli da je rat izvjestan, formirali smo rezervnu policiju temeljem odluke Vlade RH. Ona je bila dosta dobra i bila je obrambeni štit mjesta. U trećoj fazi obrane, kad se već rat zahuktao, formirane su Hrvatske oružane snage pod jednim zapovjedništvom. Bibinjski vitezovi su se borili na cijelom teritoriju Hrvatske i BiH, u svim postrojbama Hrvatske vojske. Ponosni smo na sve njih, a ponosno na naše vitezove Franka, Alfreda, Cukija, Taku i Zvonimira koji su život dali u obrani Hrvatske. Bibinje ih nikad neće zaboraviti. Neka im je vječna hvala i slava.” – kazao je načelnik, te dodao:

“Rat je prošao, na nama je da gradimo Hrvatsku, da gradimo svoje Bibinje. Puno toga se napravilo od tada, a današnje Bibinje u usporedbi s onim kakvo je bilo ’91. godine nije prepoznatljivo.” – kazao je načelnik Bugarija i podsjetio na sve ono što je otada napravljeno.

Okupljenima se obratio i Ante Delija, ratni zapovjednik.

“Zahvalio bih se svima koji su došli obilježiti ovaj dan, zahvalio bih se Općini Bibinje koja svake godine se potrudi organizirati obilježavanje ove obljetnice. Hvala i našem načelniku Brunu Bugariji što nas je podsjetio kako je bilo početkom rata i na sva važna zbivanja, koliko značenje imaju hrvatski branitelji, te napravio usporedbu da vidimo koliko smo napredovali od onda. Bibinje je dalo šestoricu branitelja koji su dobili najviše odličje, a to je odličje Nikole Šubića Zrinskog. To treba naglasiti jer ni jedno mjesto u Hrvatskoj nije dalo toliko kao Bibinje. Mi smo od početka rata imali preko 850 učesnika u ratu.” – kazao je Delija i osvrnuo se na samu akciju Jaguar.

Ante Delija: Akcija Jaguar podigla nam je samopouzdanje

“Tu s nama je i Marijan Kero koji je bio u izvođačkom vodu, a on je imao glavnu ulogu u oslobađanju Križa. Nas 12 je imalo zadatak stražarenja i motrenja, mi smo znali kako oni dišu, tko je sve tu, čak smo tu na žici razgovarali i s Makedoncima koji su bili redovna vojska JNA. Imali smo sve informaciju i slali ih u zapovjedništvo. To jutro kad je počela akcija, znali smo i kad im je smjena. Prvo smo gađali i uništili kamion i i tenk, a zatim smo djelovali mi. Prvo nam je bio cilj srušiti kupolu. Moram istaknuti i Hrvatsku policiju, tu je bio Ante Šindija, upravo on je pogodio i razbio kupolu. Križ je tako neutraliziran. Poslije je sve bilo u redu, imali smo kontrolu nad svim situacijama. Ta akcija je bila bitna jer smo dobili samopouzdanje, pogotovo mi Bibinjci koji smo kasnije išli na druga ratišta.” – prisjetio se na kraju Ante Delija.

Nakon njegova govora, on i načelnik Bugarija su uz zvuk himne podigli visoko hrvatski barjak.

Izvor: Kalelarga info/Valentina Fuzul

Fotografije: Leo Banić

Službeni glasnik