OBILJEŽEN DAN BIBINJSKIH BRANITELJA; OBLJETNICA OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ

Pandemiji unatoč, skromno ali ponosno obilježen je Dan bibinjskih branitelja. Polaganjem vijenaca i molitvom za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac u Bibinjama i svečanim podizanjem hrvatske trobojnice na brdu Križ Bibinjci su se prisjetili tog pobjedničkog dana. Zajedničke akcije hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, akcije Jaguar, u kojoj je oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja.

Na svečanosti himnu je otpjevala Klapa Bibinje, dok je novoizabrani načelnik Šime Sekula održao govor u kojem se zahvalio svim braniteljima.

  • Izražavam zahvalnost svim hrvatskim braniteljima. Veliko hvala našim braniteljima koji su dali svoj život za našu domovinu. Našem Franku Lisici, Draganu Lisici Taki, Alfredu Lisici, Zvonimiru Sikiriću i Mladenu Bugariji Cukiju. Dan bibinjskih branitelja prigoda je da se podružimo i prisjetimo obrane i velebnih pobjeda u Domovinskom ratu, ali i svih postignuća koja smo kao društvo postigli u protekla tri desetljeća – rekao nam je Sekula.

Potom je bibinjski branitelj i sudionik akcije Jaguar, Marijan Kero uz pomoć općinskog načelnika podignuo hrvatsku trobojnicu na 15 metara visoki jarbol na tom povijesnom mjestu.

Kako je izgledala sama akcija jednom prilikom ispričao nam je bibinjski branitelja Ante Delija.

  • Tu s nama je i Marijan Kero koji je bio u izvođačkom vodu, a on je imao glavnu ulogu u oslobađanju Križa. Nas 12 je imalo zadatak stražarenja i motrenja, mi smo znali kako oni dišu, tko je sve tu, čak smo tu na žici razgovarali i s Makedoncima koji su bili redovna vojska JNA. Imali smo sve informaciju i slali ih u zapovjedništvo. To jutro kad je počela akcija, znali smo i kad im je smjena. Prvo smo gađali i uništili kamion i i tenk, a zatim smo djelovali mi. Prvo nam je bio cilj srušiti kupolu. Moram istaknuti i Hrvatsku policiju, tu je bio Ante Šindija, upravo on je pogodio i razbio kupolu. Križ je tako neutraliziran. Poslije je sve bilo u redu, imali smo kontrolu nad svim situacijama. Ta akcija je bila bitna jer smo dobili samopouzdanje, pogotovo mi Bibinjci koji smo kasnije išli na druga ratišta – ispričao nam je Ante Delija.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo sveukupno oko 800 Bibinjaca. Svoj su život za Hrvatsku dali legendarni redarstvenik Franko Lisica te hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki.

FOTO: Leo Banić

Službeni glasnik