BIBINJCI U ZAGREBU OBILJEŽILI 100-GODIŠNJICU SMRTI DON MARKA SIKIRIĆA

SIKIRIC marko

U povodu stote obljetnice smrti don Marka Sikirića, bibinjskog župnika, domoljuba i rodoljuba oko 150 mještana Bibinja su u Zagrebu polaganjem vijenaca na groblju Mirogoj i misom u katedrali odali počast. Na grobnici je postavljena spomen ploča

U povodu stote obljetnice smrti don Marka Sikirića (1858.-1919.), bibinjskog župnika, domoljuba i rodoljuba, u organizaciji župe Sv. Roka Bibinje i općine Bibinje, sto pedeset mještana Bibinja su polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj i misom u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije odali počast. Na grobnici je postavljena spomen ploča.
Povijesne okolnosti tog vremena opisao je prof. dr. sc. Ante Bralić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, a život don Marka diplomirani filozof i teolog dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva Zadar. Na grobu molitvu i odrješenje u zajedništvu s bibinjskim bogoslovom Franom Šindijom je predvodio don Zdenko Milić, župnik Bibinja.
Misu u hrvatskoj prvostolnici, katedrali u Zagrebu, predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.
– Sukobi velikih sila, na međunarodnoj i lokalnoj razini, strane i »domaće« politike, gospodarski i drugi problemi, redovito su se odražavali i na svakodnevni život i ovog našeg hrvatskog mjesta, u svojoj propovijedi, rekao je mons. Bogdan.

Listopad poseban u životu don Marka

Pritom je spomenuo višestoljetnu tradiciju i živi spomen na slavnog sina Bibinja don Marka Sorića koji je za »krst časni i slobodu zlatnu« pod Ribnikom 1648. položio svoj život.
– U godinama velikih političkih previranja, u nadasve složenim društvenim prilikama za naš narod i Crkvu, u drugoj polovici 19. i prva dva desetljeća u 20. stoljeća, Bog je ovom malom primorskom mjestu zadarske nadbiskupije Bibinjama podigao i svom puku podario svećenika don Marka Sikirića, naglasio je mons. Bogdan. Mjesec listopad zauzima posebno mjesto u don Markovom životu. Rođen je u Bibinjama 19. listopada 1858., za svećenika Zadarske nadbiskupije je zaređen 7. listopada 1883., a premino je u Zagrebu 11. listopada 1919. Don Marko je nakon stotinu godina, opet u listopadu okupio svoj narod u glavnom gradu Hrvatske.
– Bibinjski je narod kao i cijeli hrvatski narod opstao između ostalog kroz svoju povijest zahvaljujući Božjim poslanicima, iznimnim svećenicima koji su u teškim vremenima znali i umjeli Božjim duhom voditi povjereno im selo. Upravo molitva koju je don Marko utkao u bibinjske obitelji na kraju 19. i počekom 20. stoljeća, očuvala je ovo mjesto od najvećih zla 20. stoljeća. Imam osjećaj da ovaj veliki svećenik vašeg roda i dalje s nebesa vodi molitvom vaše mjesto kao župnik kojem je nasilno prekinut dekret na zemlji ali ne na nebu.
– Dragi vjernici, ostanite vjerni vrijednostima don Marka Sikirića u odgoju svoje djece u mladeži i nećete imati straha za svoju budućnost, budućnost vašeg mjesta i Crkve u njemu, poručio je propovjednik.

Bože čuvaj nam Bibinje

Svoju nadahnutu propovijed mons. Jure Bogdan je završio sa stihom bibinjske povijesne molitve i pjesme: »Bože čuvaj nam Bibinje to naše milinje s Tobom smo silni ko’ grom«.
– Posebno je za istaknuti kako je na misnom slavlju pjevao zbor Bibinjaca koji je za ovu prigodu osnovan i sastavljen od bibinjskih pjevača, pa ga možemo nazvati mješoviti zbor don Marka Sikirica iz Bibinja, kazao je sakristijan Antonio Sekula, vjeroučitelj, drugi tenor klape Bibinje.
Velika zahvala za potporu u organizaciji i pripremi ovog događaja ide i Hrvatskoj vojsci, koja je svojim angažiranije značajno doprinijela svečanom obilježavanju sto godišnjice smrti don Marka Sikirića.

U petak koncert, u subotu koncelebrirano slavlje

U petak, 11. listopada, nastavlja se obilježavanje stote obljetnice smrti don Marka Sikirića. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama, u 19 sati započinje koncert u spomen na don Sikirića. Nastupaju bibinjski zborovi, klape i solisti. Za orguljama će svirati orguljaš Edmund Andler Borić. U subotu, 12. listopada, u župnoj crkvi u Bibinjama koncelebrirano slavlje u 18.30 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Službeni glasnik