Maleni Bibinjci izrađivali pješčane, sunčane i stolne satove

Maleni Bibinjci izrađivali pješčane, sunčane i stolne satove

Puno smijeha, zvuk brusilice, u zraku miris Drvofix-a i boja, radna atmosfera na vrhuncu – prvi je to dojam koji će vas dočekati kad dođete u tehnički kabinete Osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama.

Učenici, njih 15-tak uz mentoricu Nelu Joja aktivno rade na izradi različitih modela – kuća, uporabnih predmeta, apstrakcija. No ovog tjedna koji je za nama radili su se satovi. Naime, bibinjska škola jedna je od onih koje su se odazvale pozivu na sudjelovanje na Festivalu znanosti.

Ravnateljica Mirka Sikirić pojasnila nam kako im je ovo prvi put da sudjeluju u ovoj nacionalnoj manifestaciji, ali da nisu požalili, a pokazuju to i reakcije učenika i nastavnika.

Popularizacija znanosti

Ove godine u Hrvatskoj se već po 15. put održava Festival znanosti u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako su pojasnili organizatori, Festival znanosti je manifestacija s ciljem približavanja znanosti i znanstvenih istraživanja cjelokupnoj javnosti, od djece vrtićke dobi do odraslog stanovništva. Cilj je informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz različitih područja znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Vrijeme“ i ono kronološko i ono meteorološko. Festival je započeo u ponedjeljak 24. travnja, a finale će imati u subotu 29. travnja.

“Ovo je izvrsna prilika za popularizaciju znanosti, programa i projekata koji se provode na Sveučilištu u Zadru iz različitih znanstvenih područja.” – objasnili su iz zadarske visokoškolske ustanove, jer upravo je Sveučilište koordinator događanja u Zadarskoj županiji.

Festival je obogaćen različitim aktivnostima kao što su predavanja, radionice, demonstracije, prezentacije, predstave i izložbe, a sve to kroz druženje s djecom i odraslima. Znanstvenici s raznih Odjela Sveučilišta u Zadru će, zajedno sa studentima i u suradnji s lokalnim partnerima, ponuditi sadržajan, edukativan i zanimljiv program. Velik broj aktivnosti, od njih preko 90 u Zadarskoj županiji usmjeren ja ka učenicima osnovnih i srednjih škola te mališanima.

Spretne ruke

A kako izgleda jedna od tih aktivnosti, provjerili smo upravo u Osnovnoj školi Stjepana Radića Bibinje gdje smo nazočili izradi različitih vrsta satova – sunčanog, pješčanog i stolnog. Oko 15 do 20 učenika od 5. do 8. razreda i nekoliko kreativnijih i spretnijih četvrtaša marljivo je radilo i stvaralo.

“U obrazovanju smo naviknuli na jedan formalan, nastavnički pristup, a ovakvi projekti oslobađaju učenički potencijal, otvara im mogućnost da se izraze na drugi način.” – kazala nam je ravnateljica Sikirić.

A što to oni rade prezentirali su sami učenici, Vinko nam je objasnio kako se radi pravi stolni sat. “Za to nam trebaju šperploča i satni mehanizam.” – podučio nas je malac.

Ante je objasnio kako napraviti pješčani sat i što će nam trebati – dvije plastične boce, pijesak, ljepilo, dva poklopca i spretne ruke.

Velika pažnja u radu pridaje se sigurnosti učenika pa maleni modelari i maketari u radu koriste prilagođene strojeve koji su sigurni za djecu jer su testirani na otpornost kože pa ne mogu porezati djecu. U nabavci strojeva školi je pomogla Zadarska županija.

A njihova mentorica Nela Joja, dipl. ing. elektrotehnike i učiteljica tehničke kulture i informatike ponosna je na iznimno aktivan školski Klub mladih tehničara u sklopu kojeg djeluju i mladi modelari koji svakog tjedna dva sata stvaraju prava umjetnička djela i minijature. Sudjeluju sa svojim radovima na državnim natjecanjima, a prodaju ih i na školskom sajmu te prihod često doniraju u humanitarne svrhe.

Mali kreativci će sudjelovati i na Modelarskoj ligi koja će se u svibnju održati u Osnovnoj školi u Arbanasima.

Pješčani sat su izrađivali Cvita Sorić, Stošija Petković, Ivona Lisica, Luce Kurić te Vanda Sikirić i Lucija Siketić, koje su k tome još izradile i sunčani sat.

Raznolikost

Ravnateljica Sikirić je puna hvale za nastavnike koji rado sudjeluju u novim projektima i izvannastavnim aktivnostima. Pa su se tako rado odazvali pozivu da sudjeluju u Festivalu znanosti. Nastavnica Antonia Budanko Brkić, prof. fizike i informatike koordinatorica je svih događanja u školi koja se odvijaju u sklopu Festivala, a aktivni su još i nastavnici: Nela Joja, dipl. ing. elektrotehnike, učiteljica tehničke kulture i informatike; Marija Mrkić, prof. geografije i sociologije; Jasminka Adžić Sikirić, prof. hrvatskog jezika i književnosti; Ivana Kadoić Stojanov, prof. biologije i kemije; Marina Jelić, dipl. vjeroučitelj; Ana Frleta, Ivana Vrščak i Miljana Ćavar Radić.


Škola koja raste

OŠ Stjepan Radiće Bibinje ima 410 učenika u 18 odjeljenja, i ponosni su na činjenicu kako su jedna od rijetkih škola koja konstantno raste, pa će se tako broj učenika u nadolazećoj nastavnoj godini povećati za još 20 učenika, te će biti 19 razrednih odjeljenja.

Škola je to koja je i inače aktivna u različitim projektima, prošle godine su sudjelovali u projektu Škole za Afriku, dio su i projekta Sedmi kontinent, obilježili su i Noć čitanja, aktivni su i u e Twinning projektima.

Službeni glasnik