IMPRESIVNA NAJAVA I VELIČANSTVENA PROCESIJA; BIBINJSKA FEŠTA NAJAVLJENA HRVATSKOM TROBOJNICOM ROBERTA SIKIRIĆA, ZVONIMA SV. ROKA I VATROMETOM

Autor teksta: Velimir Brkić / ZD List
Pet minuta pred ponoć u noći s Velike Gospe na svetog Roka u uvali Jaz, Robert Sikirić- Robo postavio je hrvatsku trobojnicu, a onda je sa zvonika sv. Roka započela tradicionalna milozvučna zvonjava. Vrhunac se dogodio točno u ponoć. Usred Jaza krenuo je spektakularni vatromet koji je mamio uzdahe oduševljenja i pljesak nazočnih. Na blagdan sv. Roka veličanstvenu procesiju, jednu od najdojmljivijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire, predvodio je fra Žarko Relota, župnik zadarske župe sv. Petra u Pločama.

Svi to znaju, nebeski zaštitnik Bibinja, samostalnog općinskog središta s preko 4.000 stanovnika koji se prvi put spominje 1214. godine, je sveti Roko, hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Središnja svečana misa uz epidemiološke mjere održana je u crkvi i u dvorištu barokne crkve sv. Roka iz 17. stoljeća.
U zajedništvu sa župnikom don Zdenkom Milićem i subraćom svećenicima koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fra Žarko Relota, župnik zadarske župe sv. Petra u Pločama.

Tradicija djedova i očeva

– Sveti Roko je nebeski zaštitnik Bibinja. Rođen je 1295. godine u francuskom Montpellieru u bogatoj obitelji duboko usađenih kršćanskih korijena, a već s 20 godina je izgubio oba roditelja. Roko Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu shvaća i prakticira posve dosljedno. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima i nemoćnima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Na tom putu pomaže svim ljudima oboljelim od kuge, kolere i gube. Iscrpljen i bolestan biva potjeran u šumu. Od kuge umire 1327. u 33 godini života, kazao je dr. fra Žarko Relota.
Svečanost je završila veličanstvenom procesijom, jednom od najdojmljivijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire. Prolazi šetnicom uz more u Starom selu, povijesti, duši i srcu Bibinja gdje novi naraštaji njeguju i slijede tradiciju svojih djedova i očeva.

Crkveno-pučko slavlje

»Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče…«, refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim je vjernički puk u procesiji pratilo kip ovoga sveca. A slavlje se nastavilo uz bogat obiteljski stol.
Općina Bibinje i Turistička zajednica općine Bibinje zbog pandemije koronavirusa drugu godinu za redom na Sportskom centru Crljenica nisu organizirali tradicionalni spektakularni koncert s poznatim estradnim pjevačima.
Zbog epidemioloških mjera bio je okrnjen i prigodni program u povodu blagdana Velike Gospe i dočeka blagdana sv. Roka na Talinama.
Pet minuta pred ponoć u noći s nedjelje na ponedjeljak, u noći Velike Gospe i svetog Roka, Robert Sikirić- Robo u uvali Jaz postavio je hrvatsku trobojnicu, a onda je sa zvonika sv. Roka započela milozvučna zvonjava. Vrhunac se dogodio točno u ponoć, spektakularni vatromet usred Jaza mamio je uzdahe oduševljenja i pljesak nazočnih, rijetko viđeno.
Navečer, na sam blagdan sv. Roka, Udruga mladih Bibinja priredila je fascinantnu bakljadu za pamćenje.

Pjesma u čast svetog Roka

Zdrav’ uzore svih kreposti, koj’ uživaš sve radosti. Zdravo Roko odvjetniče, slavni Božji ugodniče! U nebeskim rajskim dvorim međ’ anđela rajskim korim…
…Crkva Božja sveta zazivlje te po sva ljeta, da nas braniš od pošasti i od svake zle napasti. I da moliš Svemoćnoga da nas brani zla svakoga. I da ljubav sveđ se širi bližnji s bližnjim da se miri. E, da složno u ljubavi svoga Boga svak proslavi. Roko sveti, blagoslovi ti hrvatski narod ovi! Naša polja i livade da nam zgodno kiša padne. Naše trude naše muke i žuljave časne ruke. Blagoslovi našu dicu, našeg roda uzdanicu! Naše starce ti okripi daj nam, Roko, život lipi! Amen.
Spjevao: don Nikola Batistić

Službeni glasnik