FOTOGALERIJA; OBILJEŽEN DAN BIBINJSKIH BRANITELJA I OBLJETNICA OSLOBOĐENJA BRDA KRIŽ

Bibinjci su u akciji Jaguar ‘92 zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske, oslobodili dotad zloglasno brdo Križ, jako uporište okupatorske vojske

Komemoracijom, polaganjem vijenaca i molitvom za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac, a potom podizanjem hrvatske trobojnice na 15 metara visoki jarbol na Kržu Bibinjci su obilježili Dan bibinjskih branitelja i 32. godišnjicu akcije Jaguar.

– Na taj slavni dan Domovinskog rata, 22. svibnja 1992., Bibinjci su zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobodili dotad zloglasno brdo Križ, govori ratni zapovjednik izviđača u Bibinjskoj satniji Ante Delija, podsjećajući kako je istog dana kada je na Križu zavijorila hrvatska zastava, ona zavijorila i u New Yorku kada je Hrvatska primljena u UN.

Bibinjska satnija potom je sudjelovala u VRO Maslenica, u Gravićima i drugim oslobodilačkim akcijama.

– To su bili dani nadljudske hrabrosti, domoljublja ponosa, slave, ali i krvi, znoja i straha koji se nikad neće zaboraviti, ponosno će Delija.

Bibinjski načelnik Šime Sekula čestitao je svim braniteljima njihov dan te je govorio o zamahu kojim Bibinje ide naprijed.

– Hrvatski branitelji su bili ljudi koji su svoj život i svoje vrijeme stavili na raspolaganje i posvetili obrani Hrvatske, borili se za nju. Da nije bilo veličanstvenih ratnih akcija, ne bi bilo danas ni države Hrvatske, a ni ponosa hrvatskog naroda. Hvala im velika, zahvalio se se Sekula.

Bibinjski bojovnici su se borili diljem Hrvatske i BiH, u svim postrojbama Hrvatske vojske. Svoj su život za Hrvatsku dali legendarni redarstvenik Franko Lisica te hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki. Bibinjci su ponosni na navedene junake Domovinskog rata, a odali su počast svim preminulim bibinjskim bojovnicima kao i ove godine preminulom, legendarnom Vinku Šimuniću Bubnju, ratnom zapovjedniku Bibinjske satnije.

Jedinstvo i zajedništvo

– Rat je prošao, na nama je da gradimo Hrvatsku, da gradimo Bibinje. Puno se toga napravilo od tada, a današnje Bibinje nije uspredivo s onim prije Domovinskog rata. Vi ste pokazali da jedinstvo i zajedništvo daje rezultate i ja vjerujem da ćemo zajedno, odlučno braniti interese našeg mjesta za buduće naraštaje, poručio je Šime Sekula.

Na brdu Križ na jarbol visok 15 metara hrvatsku trobojnicu podignuli su bibinjski ratni veterani, Ante Delija i Vlado Fuzul. Program je vodio Šime Sikirić.

Tekst; VELIMIR BRKIĆ

Službeni glasnik