DA SE NE ZABORAVI – U ČAST I SPOMEN JUNAKU DOMOVINSKOG RATA; OTKRIVEN MURAL HRVATSKOM VITEZU MLADENU BUGARIJI CUKIJU

Mladen Bugarija – Cuki, dragovoljac Domovinskog rata, bio je pripadnik 112. brigade i kasnije 4. GBR Pauci. Kao 39-godišnjak ranjen je 12.3. 1993. u zaselku Baždarići u Paljuvu, a od posljedica ranjavanja preminuo je u bolnici u Zagrebu 30. ožujka 1993.

U Bibinjama je u Bugarijama uz željezničku prugu u nazočnosti više stotina mještana, rodbine, prijatelja i suboraca otkriven fascinantni mural poginulom hrvatskom vitezu, dragovoljcu Domovinskog rata Mladenu Bugariji – Cukiju (1954.-1993.). Cuki se uključio u obranu Hrvatske na početku Domovinskog rata kao pripadnik 112. brigade i kasnije 4. gardijske brigade Pauci. Ranjen je 12. ožujka 1993. u zaselku Baždarići u Paljuvu, a od posljedica ranjavanja preminuo je u bolnici u Zagrebu 30. ožujka 1993.
Impresivni mural, umjetnički rad mladolikog Vika Stojanova iz Pakoštana, otkrili su Alen i Josip, sin i rođak Mladena Bugarije – Cukija. Uz svekoliku potporu Općine Bibinje inicijatori i organizatori izrade murala junaku Domovinskog rata bili su: Josip Bugarija, Toni Sikirić, Ivo Bugarija, Romeo Kinda i Antonio Bugarija.

Molitvu i obred blagoslova murala je u nazočnosti upravitelja Župe sv. Roko Bibinje mr. don Ante Dražine, ravnatelja Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević, te mr. don Zdenka Milića, župnika u mirovanju, predvodio mladi bibinjski svećenik don Frane Šindija, župni vikar na zadarskoj Belafuži.

Uz portet hrvatskog viteza, imena, prezimena i nadimka te datuma rođenja i pogibilje su povijesni hrvatski grb i znakovlje elitne hrvatske postrojbe Pauci kao i stih pjesme Ratnici svjetla, pjesme Marka Perkovića Thompsona: “Branili su zemlju, rame uz rame, k‘o ratnici svjetla, stali protiv tame, zato zora sviće, zato dan se budi, hvala im na svemu, slobodni smo ljudi”.

– Nismo tražili rat, tražili su ga naši susjedi Srbi koji nisu htjeli prihvatiti Lijepu Našu. Neki iznimni i hrabri ljudi dragovoljno su se javili da brane svoj narod i svoju domovinu, a među takvima je bio i Mladen Bugarija, rekao Radomir Rade Kadija iz Turnja, ratni zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. GB Hrvatske vojske Pauci.
Prije 30 godina, 1993., poslije odrađenih napadnih pravaca u Akciji Maslenica dobili su ratnu zapovijed da izađu na vrlo zahtjevan teren, Novigrad i Paljuv, i da zadrže crtu obrane koja je svakodnevno napadana.
– Položaje su držali vaši hrabri mještani s drugim bojovnicima iz redova 4. gbr. U tim borbama je pogođen i Mladen Bugarija. Sjećam se bilo je predvečerje i mi smo morali doći po Mladena oklopnim vozilom. Doktorica saniteta ga je htjela previti a Mladen je rekao da mu ne treba gaće parati, nije bio svjestan da je rana bila izuzetno teška, smrtonosna. Ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države da nije žrtve samozatajnog, mirnog i hrabrog domoljuba, dragog našeg Mladena Bugarije i drugih branitelja. Nemojmo to nikad zaboraviti, poručio je Rade Kadija.


Bibinjci su zapjevali povijesnu molitvu i pjesmu, bibinjsku himnu: Bože čuvaj nam Bibinje to naše milinje s Tobom smo silni ko‘ grom, te Bože čuvaj Hrvatsku, Lijepa li si i druge. Potom je za sve nazočne upriličen prigodni domjenak.

Velimir Brkić/ZD tjednik

 

 

 

Službeni glasnik