BRZI I ŽESTOKI 10, PETAK U 20 SATI | U DRUŠTVENI CENTAR STIŽE POSLJEDNJE POGLAVLJE JEDNE OD NAJPOZNATIJIH I NAJPOPULARNIJIH GLOBALNIH FRANŠIZA U KINEMATOGRAFIJI

BRZI I ŽESTOKI 10| PETAK, 19.05. | 20 SATI

OVDJE REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO

Posljednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijih globalnih franšiza u kinematografiji.

Originalni naslov:             Fast X

U kinu od:           18.05.2023

Dužina filma:      141 minuta(e)

Država/Godina: USA/2023

Žanr:      akcija, triler

Glumci: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Jason Momoa, Rita Moreno

Redatelj:              Louis Leterrier

Dobna preporuka:           (12)

SADRŽAJ

Tijekom mnogih misija i protiv nemogućih izgleda, Dom Toretto (Vin Diesel) i njegova obitelj nadmudrili su, iznervirali i nadmašili svakog neprijatelja na svom putu. Sada se suočavaju s najsmrtonosnijim protivnikom s kojim su se ikad suočili: zastrašujućom prijetnjom koja izranja iz sjena prošlosti, potaknuta krvnom osvetom i koja je odlučna razbiti ovu obitelj i uništiti sve—i svakoga—što Dom voli, zauvijek.

U filmu Brzi i žestoki 5 iz 2011. Dom i njegova ekipa ubili su zlog brazilskog narkobosa Hernana Reyesa i odrubili mu carstvo na mostu u Rio De Janeiru. Ono što nisu znali je da je Reyesov sin, Dante (Jason Momoa), svjedočio svemu tome i proveo posljednjih 12 godina smišljajući plan kako natjerati Doma da plati najveću cijenu.

Danteov zaplet raspršit će Domovu obitelj od Los Angelesa do rimskih katakombi, od Brazila do Londona i od Portugala do Antarktika. Stvorit će se novi saveznici i ponovno će se pojaviti stari neprijatelji. Ali sve se mijenja kada Dom otkrije da je njegov vlastiti 8-godišnji sin (Leo Abelo Perry, Black-ish) krajnja meta Danteove osvete.

 

Osim likova franšize ‘Brzi i žestoki’, auti su istinski temelj svih nastavaka otkako je prvi film izašao 2001. godine, a u najnovijem poglavlju sage auti isto tako vode glavnu riječ.

Brzi i žestoki (The Fast and the Furious, 2001.) je nakon svog izlaska postao kulturni fenomen i ‘kalup’ za filmove tog tipa, ali nijedan drugi nije uspio postići ono što je franšiza Brzih i žestokih to uspjela kroz godine svog postojanja.

Čitav prikaz zabava, ilegalnih trka, nadograđivanja automobila i utrke noću pod neonskim svjetlima ispirirale su i mega uspješnu video igru Need For Speed: Underground iz 2003. gdje su auti isto tako vodili glavnu riječ. A to je samo jedan očitiji primjer.

Neki automobili su se provlačili kroz gotovo cijeli serijal kao zaštitni znak pojedinih likova, dok su ostali imali svoje jedno pojavljivanje u adrenalinskim trkama. S novim, desetim nastavkom serijala pred vratima kino dvorana, pokušat ćemo okupiti metalne mezimce na četiri kotača koje voze likovi u Brzi i žestoki 10 (Fast X).

Lamborghini Gallardo

Lambrghini Gallardo je jedan od najprepoznatljivijih i najpoznatijih talijanskih automobila, i gdje god da se pojavi, privlačit će poglede. U traileru filma vozi ga Tyrese Gibsonov lik Roman Pearce kojemu uz njegovu glasnu osobnost savršeno odgovara ovaj Lamborghini u sjajnoj zlatno žutoj boji. Koji drugi izbor talijanskog auta bi imalo bolje odgovarao Romanovom liku dok se vozi Italijom?

1971 Alfa Romeo 2000 GT Veloce

Sung Kangov lik Han Seoul-Oh u jurnjavi cestama Italije vozi 1971 Alfa Romeo 2000 GT Veloce narančaste boje s crnim sportskim trakama na vratima i duž obje strane auta. Han je jedan od likova franšize koji iako je najčešće viđen za volanom japanskih auta, vozio je najrazličitije marke auta kroz serijal – od BMW-a, Chevroleta, sve do Lexusa. Ovaj model Alfe je poznat kao malo teži za upravljanje pri velikim brzinama u zavojima, što je nekako i odličan izbor za Kangovog lika jer je prvak u driftanju i to mu je velika prednost na cesti nad svim ostalima.

Dodge Charger SRT Hellcat Redeye Widebody

Dodge Charger je uvijek bio prisutan u skoro svim nastavcima serijala, te ih je uvijek vozio Vin Diesel kao Dominic Toretto. U traileru filma Dieselov Toretto je za volanom ovog ‘muscle’ auta dok nastoji skrenuti kotrljajuću bombu s putanje, a sve skupa se čini kao jedna od možda najluđih utrka u filmu koja se odvija u Italiji. I naravno da je ovo Redeye model koji ima više konjskih snaga, a za potrebe akcije u filmu, toga nikad nema dosta.

1966 Chevrolet Impala

Glavni negativac filma, Dante Reyes kojeg glumi Jason Momoa, osim opakosti mora imati stila u odabiru auta. To je svakako postigao s klasičnom Chevrolet Impalom iz 1966. boje lavande, s dodatnim modifikacijama kako bi bio još snažniji. Ovaj izgled auta je izdržao test vremena, i za njim će se zasigurno svi okrenuti jer je prava pojava na cesti.

Datsun 240Z

Japanski auti su stalan postav voznog parka Brzih i žestokih, a u traileru za deseti nastavak može se vidjeti Datsun 240Z, prvi sportski automobil koji je pokrenuo zaluđenost Nissan Z automobilima. Ovaj za utrke nadograđeni klasik iz 1970. u filmu vozi Isabel, ulična trkačica koja ima veze s Domovom prošlošću, a glumi ju Daniela Melchior.

1966 Ford Fairlane

Još jedan američki ‘muscle’ auto klasik kojeg, kako se čini, vozi glavi negativac Dante, ovaj puta u utrci s Domom na autoputu. Iako je Brazilac, čini se da Momoin lik jako voli američke klasične aute s dodanom snagom ispod haube. Ovaj Ford ima pravi američki izgled auta, a osim izgleda, i prema performansama je jedan od istinskih predstavnika Fairline modela.

1967 Chevrolet El Camino

El Camino u Brzim i žestokima 10 nije kao ostali, budući da na sebi ima arsenal za lansiranje raketa pomoću kojih John Cena u ulozi Jacoba Toretta, Domovog brata, uništava neprijateljska vozila u utrci kanjonom. Dovoljno poznati klasični auto, ali ipak ne toliko pored Ford Mustanga ili Chevrolet Corvette, savršeno odgovara John Ceninom liku u filmu jer je ipak malo ‘siroviji’ od ostalih.

McLaren Senna

Jason Stathamov Deckard Shaw je od svog pojavljivanja u serijalu uvijek bio za volanom britanskih automobila, o Jaguara do 720S, a u desetom nastavku vidjet ćemo ga u McLarenu Senni. Ovo je jedan od najprepoznatljivijih, najskupljih i najrjeđih McLarenovih auta izrađen u samo 500 komada, i nosi ime u spomen legendarnom vozaču Formule 1, Ayrtonu Senni. Ovo će zasigurno biti jedna od najbolje stilski odrađenih, a i najskupljih vožnji u filmu.

Porsche 911 GT3 RS (997)

Jedna od scena u novom filmu koja se izgledom vraća na sam početakk serijala je ulična utrka gdje između ostaloga, sudjeluje i zeleni Porsche 911 GT3 RS generacije 997. Mnogi fanovi serijala i poznavatelji automobila nazivaju ga jednim od najboljih auta  kojeg se ima prilike vidjeti u trailerima filma, no u tim istim scenama, on završi neslavno u eksploziji.

1970 Dodge Charger R/T

Kao i Dominic Toretto, 1970 Dodge Charger R/T je s njim u svakom filmu. Poznat kao jedan od najboljih ‘muscle’ automobila u povijesti, u ovom serijalu postao je Dominicov zaštitni znak. Mada ga ne vozi u svim nastavcima franšize, uvijek je prisutan te se može vidjeti u garaži kako ga Dom popravlja nakon što je (većinom) potpuno uništen u ranijem nastavku. U Brzi i žestoki 10 Charger je opet na cesti, a da li će uspjeti doći u komadu do kraja filma, saznat ćemo ovog svibnja.

Auti koje se ne vidi u traileru, ali su zapaženi na setu filma su jedna od najvećih iznenađenja, a to su prototipovi električnih brzih automobila: Dodge Daytona SRT Banshee i DeLorean Alpha5. Za volan DeLoreana će navodno sjesti Cipher, negativka koju je utjelovila Charlize Theron, dok se za Bansheeja još ne zna tko će ga voziti.

Brzi i žestoki 10 u kina dolazi 18. svibnja.

Službeni glasnik