Bibinjci pobijedili na Hackathonu u sklopu Google I/O Extended konferencije

Bibinjci pobijedili na Hackathonu u sklopu Google I/O Extended konferencije

U zadarskom Arsenalu održala se trodnevna Google I/O Extended konferencija koja je na jednom mjestu okupila IT zajednicu.
Osim prijenosa Googleovog događaja u Kaliforniji i predavanja poznatih stručnjaka, održalo se i Hackathon natjecanje. Bila je to izvrsna prilika Zadranima da pokažu svoje IT vještine.

Nagrada za početnike u iznosu od 5 tisuća kuna pripala je “Pitonima”. Zadarski učenici i prijatelji iz djetinjstva oduševili su žiri svojom aplikacijom za ocjenjivanje profesora.

– Učitelji se često zanesu i u tom zanosu ne mogu uvidjeti kako je učenicima. Na ovaj način oni mogu dobiti ocjenu za gradivo i izvedbu. Aplikacija omogućuje i praćenje razvoja profesora, a napravljena je tako da bi već mogla funkcionirati u praksi. Samo je treba pustiti u protok, odnosno dobiti prava i bazu podataka od Carneta, zaduženih za e-Dnevnik, objasnio nam je Lorenco Lisica koji je s Manuelom, Mirom, Krešom i Jakovom na realizaciji ideje radio cijeli dan i noć. No nije im bilo teško, već drago što imaju priliku prvi put sudjelovati na ovakvoj vrsti natjecanja, poručila je marljiva ekipa koju čine četiri mladića iz Bibinja i jedan iz Zadra.

U kategoriji experta sudjelovao je još jedan Bibinjac Simeon Bugarija.

Cijelu noć na razvijanju ideje radio je i Zadranin Stipe Stagličić. Rad se isplatio jer je osvojio glavnu nagradu u iznosu od 20 tisuća kuna.

– Osmislio sam aplikaciju za gradski prijevoz u Zadru koja organizira prijevoz od jedne do druge lokacije pomoću autobusa. Ideja je nastala na licu mjesta. Prvi put sam na Hackathon natjecanju i nisam ovo očekivao, rekao nam je Stagličić.

Svoje oduševljenje prezentacijama natjecatelja nije krila ni Celia Blagović, direktorica tvrtke Impaddo, zaslužne za organizaciju prve zadarske Google I/O Extended konferencije.

– Prije godinu dana preselili smo se iz Varaždina u Maslenicu. Shvatili smo da u zadarskoj regiji postoji puno malih tvrtki koje nisu povezane, a žele pokrenuti promjene u IT sektoru. Odlučili smo napraviti konferenciju i sve ih spojiti na jednom mjestu kako bi uvidjeli potencijal kojeg doista ima. Konferencija je kreirana za zajednicu i dobili smo zaista pozitivne reakcije. Srce mi je jako kucalo kad sam slušala prezentacije, iznimno sam ponosna na natjecatelje. Napravili su odličan posao i prikazali dobre ideje, koje pokazuju da ovdje postoji puno kreativnih ljudi i potencijala za razvoj IT sektora, rekla nam je Blagović dodajući kako će konferencija dobiti i svoje drugo izdanje.

Atmosferu prvog Google I/O Extended događaja doživite kroz fotogaleriju Lovre Jelenkovića koju donosimo u nastavku te zanimljive intervjue koje je za Impaddo napravila zadarska REC produkcija. Možete ih pogledati na Youtube kanalu.

VALENTINA TOKIĆ / 057info.hr

FOTO LOVRE JELENKOVIĆ, VIDEO REC PRODUCKIJA

Službeni glasnik