BIBINJCI PJEŠAČILI DO MJESTA POGIBIJE FRANKA LISICE NA BRDU ŠTRKOVAČA I ODALI MU POČAST

Brojni Bibinjci sudjelovali su u tradicionalnom mimohodu prema brdu Štrkovača na području općine Polača, te su se poklonili Franku Lisici na mjestu na kojem je kao mladi hrvatski redarstvenik ubijen prije 32 godine.

Na mjestu pogibije položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Franko je bio, podsjetimo, prva žrtva četničkog terora, paravojnih postrojbi odmetnutih Srba i JNA, u zadarskom kraju. Bio je pripadnik specijalne policijske postrojbe, a poginuo je u 23. godini života.

Nakon vijesti o tome da je ubijen Franko Lisica, Bibinjci su se spontano organizirali i u koloni koja je brojila više od tisuću ljudi došli u grad.

Tamo im se pridružio i dio Zadrana, te su ispunjeni gnjevom i tugom zbog smrti mladog sumještanina, ne razmišljajući u koliki rizik se upuštaju, hrabro paradirali pored vojarne u kojoj je bila naoružana vojska koja je jedva čekala zapovjed da zapucaju. Mnogi koji su bili svjedoci ovog prosvjeda kažu kako tako veličanstven prosvjed nije nikad, ni prijeprije ni kasnije, viđen na ovim prostorima.

Jutros, na dan Općine Bibinje, održana je misa zadušnica za Franka Lisicu, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na njegovom grobu i centralnom križu novog groblja u Bibinjama.

Službeni glasnik