BIBINJAC OSNOVAO VLASTITU TVRTKU I UOČI PUTA U TAJLAND PREDSTAVIO CLEAN CITY

BIBINJAC OSNOVAO VLASTITU TVRTKU I UOČI PUTA U TAJLAND PREDSTAVIO CLEAN CITY

Prošle godine na Tajlandu upoznao sam mladića koji je netom prije osnovao svoju tvrtku. Vidio sam koliko ga to ispunjava i veseli. Bez obzira što je radio duplo više nego prije, bio je sretan. I ja sam se htio tako osjećati, priča nam 33-godišnji zadarski programer Simeon Bugarija o prekretnici koja ga je ponukala da ove godine osnuje Aspekt, tvrtku koja se bavi osmišljavanjem i izradom web stranica, mobilnih aplikacija i sustava za upravljanje.

Svestrani Bibinjac, rođen u Švicarskoj, Zadranima je poznat i po vještinama na DJ pultu. Aspekt je osnovao nakon desetljeća rada u IT sektorima privatnih i javnih tvrtki.

– Nakon završenog studija na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, zaposlio sam se u FINI, u njihovom IT odjelu. Tamo sam stekao većinu znanja jer su nas često slali na različite konferencije, tečajeve, edukacije… No u pet godina rada nisam bio unaprijeđen niti sam vidio priliku za napredak u budućnosti, priča nam Bugarija.

U Bibinje se vratio prije tri godine i to zbog financijskih troškova.

– Nisam bio u mogućnosti financirati svoj život u Zagrebu. S prilično traženim zvanjem i iskustvom ne možeš pokriti svoje troškove. To je neprihvatljivo. Kasnije sam radio u manjim zadarskim tvrtkama. No radeći za druge, nikada nisam bio nagrađen niti financijski niti moralno i to je bio jedan od razloga zbog kojih sam odlučio dati otkaz i pokrenuti nešto svoje, ističe Bugarija koji je svoj ured pronašao u zadarskom coworking prostoru COIN.

Prekretnica koja ga je “bacila” u poduzetničke vode bio je jednomjesečni posjet Tajlandu, državi koja ga fascinira i u koju će se početkom siječnja vratiti, ovaj put kao digitalni nomad.

– Upravo sam u Tajlandu upoznao puno digitalnih nomada, osoba koje putuju i rade. Idem s djevojkom Kristinom, a Tajland nam je samo prva stanica, ostatak ćemo provesti putujući po ostalim državama. Ako sve pođe po planu, posljednjih mjesec dana provest ćemo na Baliju u Indoneziji.

Karte su već u džepu, ali prije odlaska Bugarija je na trećem Evolve MeetUp-u u COIN-u predstavio projekt kojeg je razvio u suradnji s tvrtkom Impaddo.

“Clean City” predstavlja besplatnu mobilnu aplikaciju putem koje građani prijavljivati onečišćenja kroz različite kategorije. Prijave se zatim prosljeđuju nadležnim institucijama koje bi problem, nakon što aplikacija na njega ukaže, trebale riješiti. Korisnici aplikacije moći će pratiti status predmeta te dobivati obavijesti kada se isti riješi. 

Ideja je nastala još u svibnju na hackathon natjecanju u sklopu prve Google I/O Extended konferencije. U samu realizaciju ideje Bugarija je krenuo prije svega mjesec dana, a aplikacija će već sljedeći tjedan biti dostupna na mrežnim trgovinama za android i iOS mobilne uređaje. 

Pilot lokacija za “Clean City” je Zadar, grad u koji će se Bugarija vratiti nakon svoje petomjesečne radne avanture. 

Službeni glasnik