AKTIVNO BIBINJE OBILJEŽILO SVJETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI; BIBINJSKI PLET VRATIO SE NA TALINE

Sada već tradicionalno, svjetski dan pletenja u javnosti obilježen je u Bibinjama manifestacijom ˝Bibinjski plet˝. Na poznatoj bibinjskoj šetnici Taline, uz predivan zalazak sunca, žene okupljene u udrugu Aktivno Bibinje odlučile su pokazati svojim sumještanima i dragim gostima što su sve napravile tijekom ove duge dvije pandemijske godine. Na izloženim fotografijama koje su članice simbolično prikačile na vunu, moglo se vidjeti dio atmosfere s održanih radionica, kako one za Božić, tako i radionice pletenja maslinovih grančica za Uskrs.

  • Odlučili smo pokazati sve što smo prošlih godinu dana napravile, a to su slike pletenih kvadratića za bor, kukičano uže za zastavice koje će ukrasiti ulice za Raspivano Bibinje, kukičano uže krasit će prekrasni radovi djece iz škole Stjepana Radića i još puno toga. Bili smo aktivni i u pletenju maslinovih grančica pod stručnim vodstvom gospodina Bože Bralića, tada nam se puno mladih priključilo što nas je sve obradovalo. Sve zajedno ovo je još jedno prekrasno druženje uz mlade snage koje nam se polako pridružuju. Ustrajnošću i ljubavlju do očuvanja tradicijskih vrijednost – rekla nam je Željka Leskovac iz Udruge aktivno Bibinje.

Cilj same manifestacije je promicanje pletenja, kukičanja, heklanja kao tradicijske vještine duboko ukorijenjene u hrvatsku kulturnu baštinu. Također, želja je razbiti predrasude o pletiljama kao isključivo starijim osobama. Ova plemenita vještina izuzetno pomaže pri rješavanju stresa, što je danas u vrijeme COVID-a, lockdowna izuzetno korisno. No, poseban cilj bibinjskog obilježavanja pletenja u javnosti je povratak jednog odjevnog predmeta, nekada nezaobilaznog komada odjeće u zimskim mjesecima.

  • Naš plet su nosile starije žene, to je dio odjeće kojim bi se zaogrnule. To im je bilo umisto kapota. Pokušavamo ga vratiti heklanjem, pletenjem i ne triba biti naminjen starijim osobama, mogu ga nositi sve generacije. Večeras je baš divota, kratko je trajalo ali san posebno sritna što je naša Linda došla, iduću godinu staviti više svitla i produžiti – rekla nam je uvijek dobro raspoložena Branka Brljević, rođena Fuzul, koja nije zaboravila spomenuti jednu od prvih organizatorica, Lindu Henderson White. Gospođu koja se sa suprugom prije 15 godina iz Škotske preselila u Bibinje u koje su se zaljubili.

Svjetski dan pletenja u javnosti prošle godine nije održan, dok se ove godine obilježio u 18 zemalja širom svijeta. Obično se obilježava od druge do treće subote u lipnju, tako se pretvara u proslavu svih aktivnosti vezanih uz niti i tkanine. Pletenje u javnosti u potpunosti je besplatno za sudionike, organizatori su osigurali pribor kako bi i slučajni prolaznici imali priliku okušati se u ovoj vještini. Naravno, za sve sudionike, kako bi bilo ugodnije plesti na +30, organizatori su osigurali osvježenje i okrjepu.

  • Malo po malo duh naših baka i njihovih umijeća ponovno izvire kroz naša druženja i plete mrežu između starih i mladih, stvarajući nova djela na totalno nove, maštovite načine – rekla nam je za kraj Željka Leskovac.

 

Službeni glasnik