SLAVIMO DAN BIBINJSKIH BRANITELJA; AKCIJA KODNOG NAZIVA “OPERACIJA JAGUAR” OKONČANA 22. SVIBNJA, 1992. GODINE

SLAVIMO DAN BIBINJSKIH BRANITELJA; AKCIJA KODNOG NAZIVA “OPERACIJA JAGUAR” OKONČANA 22. SVIBNJA, 1992. GODINE

Poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele su brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana s kojeg su srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra.

Akcija Jaguar počela je pet dana ranije kada su hrvatske postrojbe u zasjedi dočekale smjenu koja je krenula prema Križu. Ručnim protuoklopnim oružjem uništen je tenk na čelu kolone i oklopno vozilo na začelju dok su protuzrakoplovni topovi uništili kolonu od 5 kamiona. U istom trenutku blokirane su i srpske postrojbe na brdu Križ.

U uspješnoj blokadi hrvatske su postrojbe uporno lomile otpor neprijatelja, a istovremeno ogorčeno su odbijale sve napade kojima su pobunjeni Srbi preko Babinduba pokušali probiti obruč i deblokirati svoje postrojbe na Križu. Samo brdo Križ bilo je još od prije snažno utvrđeno jer je na njemu bila smještena radarska postaja za navođenje zrakoplova na susjedni vojni aerodrom na Zemuniku.

Položaje na Križu držala su tri voda s 50 srpskih vojnika. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovića sudjelovale su izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnije iz Dračevca, obje iz 159. brigade. Artiljerijsku podršku pružalo je zajedničko topništvo 112., 134. i 159. brigade, a značajno sudjelovanje u cijeloj operaciji bilo je i pripadnika Specijalne postrojbe zadarske policije. Ipak unatoč vojničkom umijeću i hrabrosti hrvatskih postrojbi, pobjeda je ostvarena ratnim lukavstvom i odvažnošću zapovjednika Vitanovića.

Pozvavši petog dana borbi neprijatelja na predaju, sam je u pratnji dvojice izviđača ušao u njihovo uporište te ih, uvjerivši da nemaju drugog izlaza, natjerao na predaju. Svi su potom pušteni, a Hrvatska je vojska osvojila značajno strateško uporište čime je smanjen pritisak na Zadar i osiguran promet Jadranskom magistralom te dobiveno važno uporište za daljnja djelovanja, što će se posebno vidjeti u operaciji Maslenica.

 

IZVOR: HRT

Službeni glasnik