30 GODINA OPĆINE BIBINJE; SVEČANOM SJEDNICOM OPĆINSKOG VIJEĆA, PROSLAVLJEN 30. ROĐENDAN OPĆINE BIBINJE

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine Bibinje, koja ove godine slavi svoj 30. rođendan, okupili su se brojni uzvanici i prijatelji Bibinja. Oni su posvjedočili, zajedno s domaćinima brojnim postignućima ove Općine, a sam presjek prošle godine, svojevrsni izvještaj o radu dao je općinski načelnik Šime Sekula, koji je u svom obraćanju istaknuo:

  • Puno projekta je realizirano, čime je svakodnevni život u našem mjestu puno ugodniji. No, za budućnost Bibinja ne treba se bojati. Imamo puno planova za razvoj koje vjerujem da ćemo i realizirati. To nastojimo ostvariti nizom mjera i aktivnosti, uz promišljeno raspolaganje proračunskim novcem i maksimalnim korištenjem sredstava iz europskih fondova. Čestitam od srca i ovogodišnjim laureatima na dobivenim nagradama i priznanjima i zahvaljujem na njihovom velikom doprinosu. Neka nam nagrađeni budu primjer, a njihova djela poticaj.

Sekula je u svom govoru sažeo brojne projekte koji su završeni, no naveo i neke koji tek čekaju svoju realizaciju. Na kraju, kako i priliči, zahvalio se svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli rastu Općine Bibinje.

  • Poštovane mještanke i mještani Općine Bibinje čestitam vam Dan naše općine. Posla i planova je još puno, a realizirat ćemo ih samo složnim radom i uz vašu potporu – poručio je na kraju općinski načelnik.

Predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić također je u svom govoru zahvalila svim uzvanicima na dolasku, te čestitala svojim sumještanima okrugli rođendan. Naglasila je važnost događaja otprije 30 godina, kao i sve što se planira u nadolazećem razdoblju.

  • Obilježavanje Dana Općine, uvijek je prigoda da se prisjetimo onoga što smo učinili proteklih godinu dana ali i da najavimo sve što planiramo napraviti u nadolazećem razdoblju. U razdoblju od prošle svečane sjednice, održali smo šest sjednica OV-a na kojima smo raspravili i odradili niz važnih tema, a gotovo sve odluke, kao i proračun donesene su jednoglasno. Mogu zaključiti da znamo što radimo i koji nam je cilj jer sadašnja općinska vlast ima konkretne rezultate – rekla je, između ostalog, predsjednica Općinskog vijeća Općine Bibinje Marijana Kandić.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković čestitao je žiteljima općine Bibinje njihov dan i naglasio kako Općina Bibinje ima izuzetnu suradnju sa Zadarskom županijom, zahvaljujući kojoj su  realizirani brojni projekti.

  • Zadarska županija kao što znate skrbi prvenstveno o školstvu i zdravstvu. Pripremili smo projekt proširenja osnove škole za koji čekamo raspisivanje javnih poziva od strane Ministarstva kako bi taj projekt prijavili i nadamo se u konačnici izgradili, stoga nas posebno veseli ovaj podatak kako je u prošloj godini u vašoj općini rođeno 58 djece. Županijska lučka uprava odradit će obnovu luke Jaz, dok će Županijske uprave za ceste, izgraditi cestu ˝Babindub – rotor groblje˝, što znači da će Općina Bibinje biti direktno povezana sa Zračnom lukom – rekao je zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, bio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na svečanosti obilježavanja trideset godina Općine Bibinje. Erlić je čestitao rukovodstvu i žiteljima općine Bibinje njihov dan. Uputio je posebne pozdrave svim hrvatskim braniteljima, te podsjetio na njihovu važnu ulogu što danas imamo slobodnu Hrvatsku i što s ponosom možemo gledati unatrag i vidjeti sva postignuća koja su nastala na tom temelju.

  • Vidimo da se Bibinje razvilo u jednu modernu, uistinu kvalitetnu Općinu s nizom razvijenih javnih, općinskih i drugih društvenih usluga koje funkcioniraju, možemo zaključiti da čovjek koji živi u Bibinjama ovdje ima sve za organizirati život na jedan dostojanstven i kvalitetan način. Ako se pitamo, kada gledamo model Općina u Hrvatskoj, postoji li Općina koja bi mogla biti primjer modela zašto su nam Općine potrebne, koje dobro funkcioniraju, zasigurno možemo kazati da je Općina Bibinje jedna od tih Općina.

U svom govoru, Ministar je istaknuo kako u Bibinjama imamo danas rekordnu zaposlenost, izvrsne demografske pokazatelje, veliki broj mladih, sve veći broj dolazaka stranih gostiju ali i povećanu kvalitetu turističke usluge. Istaknuo je kako se mještani rado uključuju u aktivni život zajednice i pritom slave svoje tradicionalne vrijednosti.

  • Bibinje danas živi punim plućima, a općinsko vodstvo radi na tome da iskoristi svaku priliku za realizaciju svih razvojnih projekata koji su stavljeni na raspolaganje kako iz fondova EU, tako i iz svih ostalih izvora financiranja. Ono što osobno moram kazati, iz osobnog iskustva iz rada s Općinom Bibinje jest da prate, zovu, stalno traže priliku putem naših ministarstava i nema natječaja na kojima Općina Bibinje sa svojim projektima ne sudjeluje, ako su prihvatljivi za financiranje, naravno. Općina Bibinje može poslužiti kao inspirativna priča koja je uspjela, koja je uspjela u svim svojim segmentima – rekao je Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Nakon obraćanja prisutnima od strane izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Rade Šimičevića, koji je izrazio zadovoljstvo učinjenim na području Općine Bibinje u proteklih 30 godina uslijedilo je uručivanje zahvalnica najboljim učenicima s područja Općine Bibinje. Zahvalnice su dodijeljene Martinu Vujeviću, učeniku 7. razreda, te osmašima Luciji Fuzul i Tomi Sikiriću. Zahvalnica je uručena i Davorki i Dragutinu Loniću sumještanima koji veći dio godine žive na adresi u  Zagrebu, ali su srcem i djelima vezani za Bibinje što najbolje iskazuju kroz velikodušnu i nesebičnu pomoć svima onima koji se iz bilo kojeg razloga nenadano nađu u glavnom gradu . Davorka i Drago Lonić su „mali ljudi“ velikog srca , spremni pomoći u svakoj situaciji, otvoriti vrata svog doma, te pružiti ljudima podršku i  dobrodošlicu.

Grb Općine Bibinje dobio je prim.mr.sc. Mile Gverić, dr.med.spec.dermatovenerologu u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu. Dr. Gverić u svojoj zahvali na kratak i simpatičan način ispričao je kako se doselio u Bibinje, kako je svemu presudila ljubav iz studentskih dana koja traje i danas, te kako su ga Bibinjci dočekali i osvojili otvorenog srca.

Godišnja Nagrada Općine Bibinje dobio je i Karate klub Bibinje za postignuta sportska ostvarenja i doprinos u razvoju sporta na području Općine Bibinje. Klub je u protekloj godini osvojio 78 medalja.

Nagradu za životno djelo dobio je bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin za bogato kulturno stvaralaštvo i promicanje kulturnog identiteta Bibinja. Sikirić je u svojoj zahvali istaknuo kako je u životu dobio puno priznanja i nagrada, no da mu je ova najdraža. Autor neslužbene hrvatske himne ˝Croatio iz duše te ljubim˝ ni ovoga puta nije mogao otići s pozornice, da ne odrecitira jednu svoju pjesmu, kojom je publiku nasmijao do suza.

Svojim nastupima, proslavu je uveličala Klapa Bibinje u kojoj pjeva popularni Ivica Sikirić Ićo, no posebne zvijezde bile su naušnice ˝Bibinjke˝ koje je ponosno nosila voditeljica Vlatka Vučić Marasović. Repliku naušnica, koje datiraju s početka 9. stoljeća, Općina Bibinje izradila je uz suglasnost Ministarstva kulture, te će ovo ljeto biti izložene u turističko interpretacijskom centru Bigečeva kuća.

Svečanoj sjednici prethodilo je održavanje mise zadušnice za Franka Lisicu, polaganje vijenaca na njegovom grobu i centralnom križu novog groblja u Bibinjama, te obilazak proizvodnog pogona tvrtke Krekić Avangard d.o.o. u Poslovnoj zoni Lonići, zoni koja je postala generator gospodarstva Općine Bibinje.

Službeni glasnik