ZAVRŠIO PROJEKT ZAŽELI ˝PODRŠKOM ZA NJIH˝

Održana je završna konferencija projekta „Podrškom za njih “ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Konferencija se odvijala pod posebnim uvjetima zbog trenutne epidemiološke situacije, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite. Voditeljica konferencije bila je Ivana Vukić Baždarić, poznata zadarska novinarka.

˝Poštovani, hvala vam svima na dolasku na završnu konferenciju projekta ˝Podrškom za njih˝ koji se provodi u sklopu Programa „Zaželi-program zapošljavanja žene- faza II“. Pozdravljam, današnje sugovornike općinskog načelnika Šimu Sekulu, voditelja projekta Šimu Sikirića i Martinu Dijan Iglić u ime djelatnica zaposlenih na projektu. Podsjetimo, projektom se omogućilo zapošljavanje 5 žena u nepovoljnom položaju, odnosno dugotrajno nezaposlenih u svrhu pružanja potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama. Omogućilo se i obrazovanje i osposobljavanje žena te u konačnici poboljšanje kvalitete života za 30 krajnjih korisnika na području ne samo Općine Bibinje, već cijele zadarske županije. Na početku pozivam načelnika Općine Bibinje da nam se obrati.˝ – kratko je u uvodu rekla voditeljica završne konferencije.

Općinski načelnik g. Šime Sekula, rekao je kako je se ovaj projekt izuzetno pokazao potreban.

˝Na kraju ovog sjajnog projekta, koji se uistinu pokazao potreban našoj sredini, iako su mnogi bili skeptični na početku projekta, na kraju smo imali pozive sve više potrebitih kojima je trebala pomoć naših gerontodomaćica. Tužan sam jer projekt završava i nadam se da će uskoro biti raspisani novi slični projekti na koje će naša Općina svakako aplicirati, jer znamo koliko je važno ulagati u socijalne usluge˝ – rekao je između ostalog načelnik Sekula.

Na završnoj konferenciji govorio je i voditelj projekta, g. Šime Sikirić: ˝Evo ja sam u isto vrijeme radostan i tužan, radostan jer smo ostvarili tako divan projekt, zaposlili ove žene i istovremeno pružili potporu brojnim ljudima od koji mnogi nisu nažalost s nama. Opet s druge strane sam tužan sam jer je projekt završio, no kako je rekao naš načelnik uistinu se nadamo brzom raspisivanju natječaja za nastavak ovog projekta. Na samom početku projekta imali smo problem pronaći dugotrajno nezaposlene žene iz Bibinja, za pet radnih mjesta prijavilo ih se samo 6 s time da je ta jedna, šesta, bila iz Češke i imala je samo 28 godina, i nije bila dugotrajno nezaposlena u odnosu na primljenih pet. Nakon što smo odradili posao pronalaska žena, došao je problem pronalaska 30 korisnika kojima će se pružati pomoć. Ljudi su jednostavno bili skeptični, nije lako pustiti stranca u kuću, stan u današnje vrijeme, no nakon što su se uvjerili da će im žene biti stvarno od pomoći ubrzo su nam se počeli javljati, da smo na kraju imali listu čekanja. Treći problem, bila je COVID pandemija, no i to smo uspjeli savladati. Bila je to jako izazovna i dinamična godina.˝ – izjavio je g. Sikirić.

Na kraju završne konferencije glavnu riječ imale su žene. Tako je Martina Dijan Iglić istaknula kako se zahvaljujući ovom projektu, pronašla u poslu gerontodomaćice, ondosno pomaganju drugima, prvenstveno onima u socijalno nepovoljnom položaju. Na kraju je voditeljica završne konferencije zahvalila svima i podsjetila pristune kako je vrijednost projekta bila 464.329,90 kuna. ˝Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), te iz Europskog socijalnog fonda (85%). Hvala svima na dolasku. Do neke iduće prilike, srdačan pozdrav.˝ – rekla je g. Vukić Baždarić.

 

Službeni glasnik