U SUBOTU 4. VEČER DALMATINSKE BESIDE; JEDINA MANIFESTACIJA POSVEĆENA PJESNICIMA KOJI PIŠU NA DALMATINSKOM DIJALEKTU

U SUBOTU 4. VEČER DALMATINSKE BESIDE; JEDINA MANIFESTACIJA POSVEĆENA PJESNICIMA KOJI PIŠU NA DALMATINSKOM DIJALEKTU

Već tradicionalno, ispred crkve sv. Roka u Bibinjama, ove subote, 13. srpnja s početkom u 21 sat,  održat će se kulturna manifestacija pod nazivom “Večer dalmatinske beside”.

Osim poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića, publici će se predstaviti i pjesnici Šime Lisica Kitov, Marin Fuzul, Samantha Pedišić, Josip Bepo Bralić, Emila Kaštela, Anka Birkić, Ivica Jordan Ićan, Nikola Marinović i Dinko Škevin.

Želja organizatora je očuvanje tradicije i dalmatinskog dijalekta, te da se tu večer čuju riječi koje su se nekada upotrebljavale u svakodnevnoj komunikaciji u svim dalmatinskim mjestima i da se koliko-toliko pridonese očuvanju mjesnog jezičnog sustava koji je u posljednjem desetljeću ozbiljno ugrožen. Sva narječja i mjesni govor, pa i naš bibinjski idiom, sastavni su dijelovi hrvatskog jezika pa svakako siromašenje mjesnog govora znači siromašenje našeg hrvatskog jezika uopće.

˝Poznato je da Bibinjci imaju uvo za dobru pismu i `ko prođe u Bibinjan proći će svugdi˝ – rekao je Ante Sikirić. Baš zato dođite u Bibinje ispred crkve sv. Roka i uživajte u dalmatinskoj besidi!

Službeni glasnik