ŠIME SEKULA: UREĐENJE UVALE JAZ OSIGURAT ĆE NOVE KOMUNALNE VEZOVE

ODRŽANA JE VELIKA KONFERENCIJA ZADARSKOG LISTA NA KOJOJ JE GOVORIO I OPĆINSKI NAČELNIK ŠIME SEKULA

NAČELNIK SEKULA: ‘OVAJ ĆE PROJEKT PROMIJENITI CIJELU VIZURU MJESTA’

Županijska lučka uprava Zadar trenutno provodi sanaciju lukobrana i dijela obale uz glavni lukobran u Bibinjama, a radovi neće tu stati, jer interes lokalnog stanovništva je velik. Općina zbog toga planira povećati broj komunalnih vezova.

– Kod nas su trenutno u fazi radovi ŽLU na sanaciji dva glavna lukobrana u uvali Jaz, a u Općini radimo i Urbanistički plan. Kad se s ljudima razgovara o ulaganjima koja idu na dobrobit cijele zajednice, zadovoljni su svi oni koji su se vezovima koristili po pravilima. Ovaj će projekt promijeniti cijelu vizuru mjesta, a svojim se projektima naslanjamo na radove koji se granaju izvan samog pomorstva, te uključuju i turizam, rekao je danas na konferenciji Zadarskog lista o razvoju lučke infrastrukture Zadarske županije načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, kazavši kako rade i na povećanju broja parkirnih mjesta uz obalu.

ŠIME SEKULA: UREĐENJE UVALE JAZ OSIGURAT ĆE NOVE KOMUNALNE VEZOVE

Dok Županijska lučka uprava Zadar sanira lukobrane i dio obale uz glavni lukobran u Bibinjama, u Općini najavljuju kompletno uređenje Luke Bibinje/uvale Jaz, koja je u cijelosti namijenjena komunalnom vezu. Kako kazuje općinski načelnik Šime Sekula, Općina već priprema dokumentaciju za ovaj projekt, a u dogledno vrijeme planiraju i povećanje broja komunalnih vezova na području općine.

– Urbanistički plan uređenja Luke već je poslan u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a nakon dobivene suglasnosti resornog ministarstva, prijedlog plana predložit ću na glasanje Općinskom vijeću. Nakon toga slijedi nam ishodovanje građevinske dozvole kako bi projekt bio spreman za dobivanje sredstava iz nacionalnih i EU izvora financiranja, najavljuje načelnik Sekula.

Sanacija lukobrana

Na području općine Bibinje dugo se nije ulagalo u lučku infrastrukturu, no zadnjih se godina, zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Županijskom lučkom upravom Zadar (ŽLU), vide značajni pomaci. Najbolji je primjer za to sanacija lukobrana i dijela obale uz glavni lukobran u Bibinjama, koju Županijska lučka uprava Zadar trenutno provodi. Kao izvođač radova angažirana je tvrtka Minigradnja iz Vodica, koja je za navedeni zahvat ponudila iznos 376.383 eura bez PDV-a, dok je projekt građevinske obnove napravila tvrtka Obala d.o.o. Split. Načelnik ističe da se po završetku radova očekuje kako će lukobrani i dio rive biti sigurniji za sve mještane.

– Glavni lukobran, koji je građen kao betonski zid u cijelom svom presjeku, u nadmorskom će se dijelu urediti po cijeloj dužini. Ispred betonske obloge polažu se predgotovljeni elementi »blokovi čuvari«, dimenzija 35×25 centimetara. Završno se »blokovi čuvari« zatrpavaju do pola svoje visine s prethodno iskopanim materijalom temeljnog nasipa. Kako bi se izvela sanacija obrambenog kamenometa, potrebno je presložiti čitavu školjeru kako bi se ostvarilo potrebno uklještenje kamenih blokova, kazuje načelnik. Osim glavnog, sanira se i sekundarni lukobran, a sanacija se obavlja točkasto u podmorskom dijelu izvedbom betonske obloge, te u nadmorskom dijelu ugradnjom dekorativnog betona i kamene poklopnice na rubovima lukobrana.

– Sanacija je bila nužna jer su u podmorskom dijelu glavnog ustanovljena manja i veća podlokanja po čitavoj dužini. Nadmorski dio glavnog lukobrana u dobrom je stanju, osim dijela obrambenog kamenometa, koji je uslijed djelovanja valova mjestimično izgubio sloj kamena mase. Znatna oštećenja registrirana su uz korijen sekundarnog lukobrana na kojem se odvija kolni promet i parkiranje vozila uz rub obale, gdje je došlo do raspucavanja i slijeganja betonske kolne ploče, tumači načelnik Sekula.

Više vezova

Unatoč građevinskom zamahu u uređenju lučke infrastrukture, općinski načelnik ističe da uvijek ima potencijala za napredak, pa se u Općini nadaju da će se dobra suradnja s Ministarstvom i ŽLU-om nastaviti i u narednim godinama.

– U dogledno vrijeme svakako nam je plan povećati broj komunalnih vezova, interes lokalnog stanovništva je velik. Stoga ćemo kroz realizaciju novih projekata i stvaranje novih vezova povećati zadovoljstvo svih mještana boljim i efikasnijim upravljanjem. Ljudi koji žive na ovom području, odnosno domicilno stanovništvo ostat će naš prioritet i u smislu razvoja lučke infrastrukture, naglašava za kraj načelnik Sekula.

 

 

 

Službeni glasnik