POVODOM SVJETSKOG DANA PLETENJA U JAVNOSTI; ODRŽAN BIBINJSKI PLET

Manifestacijom nazvanom po starom odjevnom predmetu kakvog su nekada nosile brojne Bibinjke – ˝Bibinjski plet˝, Udruga aktivno Bibinje i ove je godine obilježila Svjetski dan pletenja u javnosti. Na taj način Bibinje se pridružilo stotinama pletača i pletilja koji obilježavaju ovaj dan diljem svijeta.

  • Bibinjski plet je plet koji su nosile naše stare babe ili starije žene. To su meni onda bile stare babe a sad ja iman toliko godina, one nisu imale kapot, nisu imale bundu nego su nosile taj plet – rekla nam je Branka Brljević, jedna od članica Udruge i nastavila; Kad sam vidila da je došla mlada cura toliko san bila sritna da van ne mogu opisati. Evo još je rekla da je ovo sama napravila i najveća mi je radost što je rekla da će nam se pridružiti pa možda zovne još koju prijateljicu pa ćemo mi na mlade priniti ovu vještinu.

Pletenje osim što potiče zajedništvo, zabavno je i kreativno, te ima zdravstvene prednosti, poput smanjivanja depresije, anksioznosti. Povećava osjećaj smirenosti i smanjuje osjećaj usamljenosti jer Bibinjski plet povezuje i generacije. Najmlađa pletilja sa svojih 12 godina bila je mlada Lorena Bugarija.

  • Jednostavno sam uzela kukicu u ruku i vidjela sam da to mogu i da to ide, da ću svaki dan biti naprednija, radila sam svaki dan sve više i došla sam do rezultata – rekla nam je Lorena.

Jedna od iskusnijih pletilja, Bernardica Mirkov rekla nam je kako je pletenje jako smiruje i pomaže riješiti stres, te da je jako sretna da postoji ovakva Udruga jer jako voli plesti.

Udruga aktivno Bibinje radionice pletenja provodi tijekom cijele godine, a svi su pozvani da im se slobodno pridruže. Osim pleta, isplele su vrijedne ruke i mnoštvo hobotnica koje se pletu za donacije bolnicama koje pomažu prijevremeno rođenim bebama.

Svjetski dan pletenja u javnosti ( Word Wide Knit in Public Day-WWKIP) po prvi puta je održan 2005. Kada je povezao 25 lokalnih pletačkih događaja širom svijeta, a danas ih ima preko 800. Bibinjski plet nastao je 2016. godine idejom Željke Leskovac i Linde Henderson koje su se zaljubile u Bibinje, a potom i doselile sa svojim obiteljima. Željka iz Zagreba, Linda iz Škotske, te su kroz pletenje upoznali svoje nove susjede i stekli nova prijateljstva.

 

Službeni glasnik