ODRŽANA 4. VEČER DALMATINSKE BESIDE; ZA POSLUŠATI BESIDU TRAŽILO SE MJESTO VIŠE

ODRŽANA 4. VEČER DALMATINSKE BESIDE; ZA POSLUŠATI BESIDU TRAŽILO SE MJESTO VIŠE

Ispred crkve Sv. Roka u Bibinjama održana je još jedna nezaboravna večer posvećena autorima koji pišu na dalmatinskom dijalektu. Ovogodišnje izdanje bibinjske ˝beside˝ okupilo je najveći broj autora, deset ljudi koji svoje misli, doživljaje, emocije, u trenu na papiru ostavljaju.

–          ˝Od svih blaga koje posjeduje naš narod a znamo da ih imamo pregršt, najobilnije je ono koje čuvamo u svom jeziku. Upravo je u jeziku najveća snaga i prepoznatljivost hrvatskog naroda i njegove  kulture baštine. Jezik je ono što nas određuje, on je glavna snaga našeg  zajedništva. U njemu se trpe i sjedinjuju  naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Jezik je zapravo jedina stvarna domovina i  zato je  neizmjerno  važno sačuvati ga i ne dozvoliti da nestane s nestankom svojih izvornih govornika. To se u Bibinjama neće dogoditi jer Bibinjci znaju očuvati svoj jezik  ˝ – rekla nam je voditeljica susreta Vesna Matešić.

Kako je sunce zalazilo, pjesme autora krenule su se nizati. One o ljubavi, životu, majkama, očevima, domovini, sve na lokalnim idiomima, da se riječi koje smo nekada upotrebljavali u svakodnevnom govoru ne zaborave. Iz Novigrada, stigla je pjesnikinja koja je prvi put javno, pred publikom izgovorila svoje stihove. Za svoj prvi javni nastup odabrala je Bibinje jer kako kaže, znala je da će je Bibinjci i Bibinjke osnažiti i ohrabriti.

–          ˝Osjećala san se koda san doma, koda san u mom Novom. Predivan osjećaj je nastupiti u Bibinjan. Lipa rič i sva okolica, kako što se govori to se triba očuvati, fala organizatorima i našen Anti (Sikiriću op.a), ja čuvan prvu njegovu zbirku doma˝ – rekla nam je  Emila Kaštela.

Ove godine u suradnji s Osnovnom školom Stjepana Radića, troje učenika koji su po izboru profesora bili najbolji na internom natječaju škole nazvanom ˝Tići na gumli˝ nastupili su jučer pred bibinjskom publikom i pred okupljenim autorima koji su morali odabrati najbolju pjesmu.  Pod mentorskom palicom profesorice Ivane Kero, svoje pjesme recitirali su Marieta Lisica, Vanda Sikirić i Marko Bralić. Na koncu, rezultat je bio neriješen jer su isti broj bodova osvojile sve tri pjesme mladih autora, stoga su organizatori odlučili nagraditi sve učenike.

Publiku je svojim recitacijama nasmijala mlada Samantha Pedišić koja je za ovu večer pripremila dvije nove pjesme, jako aktualne s kojima se publici lako poistovjetiti. Pjesma ˝Buking˝ govori o modernim problemima svih privatnih iznajmljivača koji ove godine bilježe nešto slabije rezultate, te muku muče s bookingom, odnosno rezervacijama smještaja. Tako mlada autorica u svojoj pjesmi kaže kako nikoga više nije briga za plaću i ˝penzije˝ (mirovine) jer danas svi samo čitaju recenzije. Ako sezona podbaci, ne očajavajte, mlada autorica  poručuje: ˝Svi kroz funestru slikaju i u bazene vire, ne bude li ve godine turistov, dogodine ćemo nasuti zemlje i posaditi kumpire˝.

Pjesmu o turizmu, ali o samim počecima turizma u Dalmaciji, šezdesetih godina prošlog stoljeća recitirao je i nagrađivani Šibenski pjesnik i tekstopisac, betinskog podrijetla Dinko Škevin. Nedavno nagrađen nagradom  “Joja Ricov”, nazvanu po hrvatskom književniku rodom iz Kali.

–          ˝Više puta sam bio u Bibinjama kod mog prijatelja Ante Sikirića, osjetio sam da me publika jako lipo primila i to me ispunjava zadovoljstvom. Bibinjci su poznati kao dobri pjevači, ali kao i dobri pjesnici i tekstopisci. Iznenadili su me mladi učenici, ne bih otkrivao tko mi je bio najbolji ali imam svog jednog favorita. Meni je drago doći u Bibinje, kako sam pravi bodulac iz Betine, nešto ima u ovim malim mistima, di svak svakoga zna, svak zna šta se zbiva, to je jedan poseban gušt živiti u takvim mistima, samo čovik triba živit da bi moga znati koliko je to lipo.˝ – rekao nam je Dinko Škevin.

O turistima recitirao je i Ante Sikirić koji je publiku nasmijao svojom ˝Čehinjom Evom˝, nova pjesma koja govori o pravom Bibinjskom galebu Stipi koji se nije baš usrećio ˝ulovom˝. Pored poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića, publici su se predstavili i Šime Lisica Kitov, Marin Fuzul, Samantha Pedišić, Josip Bepo Bralić, Emila Kaštela, Anka Birkić, Ivica Jordan Ićan, Ivica Matešić Jeremija i Dinko Škevin.

Još jedna nezaboravna večer proletjela je u trenu. Večer u kojoj su uživali autori, publika, slučajni prolaznici, među kojima je bilo i stranih gostiju, nisu razumjeli riječi, ali su uživali u glasovima Antonia Sekule i Bruna Sikirića koji su program upotpunili pjesmom. Na kraju druženja, spomenutom dvojcu pridružili su se članovi KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi, te su zajedno s publikom zapjevali, najpoznatiju pjesmu Ante Sikirića – Croatio iz duše te ljubim.

Najveća nagrada za uloženi trud organizatorima bili su vrlo pozitivni komentari oduševljenih sudionika i posjetitelja ove večeri, što je svakako motivacija da se Večer dalmatinske beside održi i dogodine.

Službeni glasnik