ODRŽAN 40. SUSRET RASPIVANO BIBINJE; KLAPSKI ‘OLIMPIJCI’ RASPIVALI BIBINJE

VELIKI JUBILEJ

Klapski ‘olimpijci’ raspivali Bibinje

Kakva je to bibinjska večer bila! Raspjevana i razdragana, svečana i opuštena, na trenutke sjetna, na trenutke vesela, puna nostalgije i ljubavi prema klapskoj pjesmi, Bibinjama, Dalmaciji i Hrvatskoj.

Četrdeseto izdanje susreta klapa Raspivano Bibinje, nakon jednogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, izvuklo je ono najbolje od publike, voditelja, izvođača i organizatora. Kao da je to čekanje, u čudnim uvjetima sezone u kojoj se istovremeno sustižu turistički rekordi i prati epidemiološka situacija, dovelo do eksplozije pozitivne energije koja je zapljusnula bibinjski Trg Sri sela, mjesto na kojem se od 1977. godine održava jedan od najdugovječnijih klapskih susreta u Hrvatskoj.

Nakon što su zvona crkve svetog Roka označila početak susreta, a voditeljski par Doris PinčićŠime Vičević najavio prve izvođače, klapu Bibinje, rasplamsao se vatromet emocija koji je potrajao puna dva sata. Publika je sve izvođače redom pozivale na bis. Bibinjska zaljubljenost u klapsku pjesmu i upućenost u klapsku scenu ne treba čuditi. Bibinje, mjesto s nešto manje od 4000 stanovnika, ima čak četiri klape. U subotu navečer tri su zapjevale na domaćem terenu, uključujući i nedavno osnovanu klapu Polivera, kojoj je to bio prvi službeni nastup i slavljenice iz ženske klape Garofuli, koje su samostalnim koncertom prošli ponedjeljak proslavile 30 plus 1 godinu djelovanja.

S velikim oduševljenjem dočekana je klapa Intrade, koja je svoj prvi nastup na Raspivanom Bibinju imala daleke 1986. godine i koja se nakon dugog niza godina vratila na pozornicu na Trgu Sri sela.

Nastup zadarske klapa Munita popraćen je ovacijama, a izvedba autorske pjesme člana klape Vjekoslava Šuljića Današnjeg dana nikoga nije ostavila ravnodušnim.

„Dalmatinska klapska pisma je čista emocija“ – rekla je ispraćajući ih s pozornice voditeljica Doris Pinčić.

Kao vlasnice srebrnog štita s ovogodišnjeg Omiškog festivala na bibinjsku pozornicu popele su se članice zadarske klape Kapric, a s nje su otišle tek nakon bisa i uz dugotrajan pljesak gledatelja.

Koristeći sportski rječnik voditelj Šime Vičević je sudionike Raspivanog Bibinja nazvao klapskim olimpijcima s brojnim osvojenim odličjima. Da su zavrijedili nagrade publike i stručnog ocjenjivačkog suda u Omišu redom su dokazali dubrovačka klapa Kaše, petorica prijatelja iz Zagreba okupljenih u klapi Stine i peterostruki pobjednici omiškog festivala, članovi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog.  Tijekom njihovih nastupa osjetila se povezanost izvođača, publike i ambijenta obnovljenom Trgu Sri sela, osjetila se ta neraskidiva veza Bibinja i klapske pisme.

Poseban štih jubilarnom 40. izdanju smotre klapa Raspivano Bibinje dao je recitacijom autorskih pjesama bibinjski pjesnik Ante Sikirić. Vrhunac razmjene emocija između onih na pozornici i onih ispred nje dogodio se u trenutku kada se za mikrofonom pojavila voditeljica prvog susreta klapa, održanog u Bibinjama daleke 1977. godine, legenda hrvatske televizijske scene Ksenija Urličić.

„Među nama dani i godine stoje, ali uspomene uvijek ostaju i to uspomene na ovaj prelijepi gradić, na toplinu ljudi koje sam sretala ovdje. Ali i oni se sjećaju mene, pa mogu reći da se Bibinje i ja volimo javno. Svjedoči tome i ovaj poziv. Posebno sam stoga zahvalna gospodinu Šimi Sikiriću i načelniku Općine Šimi Sekuli koji su mi omogućili ovaj susret s vama. Posebno hvala utemeljitelju susreta Raspivano Bibinje Šimi Šimuniću. ‘Da nije tebe Šime, ne bi bilo ovdje ni klapske pjesme ni mene’. Zbilja sam vrlo uzbuđena zbog ovog divnog i neočekivanog susreta.“ – poručila je Urličić pokazavši svojim nastupom da bi i danas s lakoćom mogla vladati pozornicama.

Veliko finale susreta uslijedilo je nakon podjele zahvalnica sudionicima. Zajednička izvedba domoljubne pjesme U boj, u boj skladatelja Ivana Zajca iz opere Nikola Šubić Zrinski popraćena je velikim vatrometom stopljenim s vatrometom emocija koje su okupirale središnji bibinjski trg.

Klapska pjesma je opet pobijedila. Klapski olimpijci su raspivali Bibinje i ispisali još jednu stranicu povijesti ovog mjesta! Pandemiji usprkos!

Službeni glasnik