OBILJEŽAVANJE – PRIJE 29 GODINA UBIJEN MLADI BIBINJAC, PRVA ZADARSKA ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA

OBILJEŽAVANJE – PRIJE 29 GODINA UBIJEN MLADI BIBINJAC, PRVA ZADARSKA ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA

Ni godine ne blijede sjećanja na hrvatskog redarstvenika Franka Lisicu

Franko Lisica je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost. Ponosni smo što je bio dio nas, Franko je bio mladić kojeg se ne zaboravlja. Danas bi imao 51 godinu, brojnu djecu, baš kao i šestero braće i sestara, kazao je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja.

Na brdu Štrkovača iznad Polače 2. svibnja 1991. od snajperskog metka poginuo je Franko Lisica, 23-godišnji mladić iz Bibinja, pripadnik specijalne policijske postrojbe. Franko je prva žrtva četničkog terora, paravojnih postrojbi odmetnutih Srba i JNA, u zadarskom kraju. Tog kobnog dana stigla je i vijest o 12 mučki ubijenih i masakriranih hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu.
– Franko Lisica je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost. Ponosni smo što je bio dio nas, Franko je bio mladić kojeg se ne zaboravlja, kazao je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja, na brdu Štrkovača kod spomen poprsja postavljenog 1996., rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog iz Zadra.
Ni dugih 29 godina nije uspjelo izblijediti sjećanje na Bibinjca Franka Lisicu ((24. rujna 1968.- 02. svibnja 1991.) koji bi danas imao 51 godinu, brojnu djecu, baš kao i šestero braće i sestara: Željko, Tome, Marin, Branka, Marija i Ana.

Stoljećima pamtimo heroje

– Opstali smo jer smo kroz stoljeća pamtili svoje heroje. Franko je bio mladi domoljub i dao je zavjet domovini kao i brojni drugi branitelji, dajmo i mi zavjet da ne ćemo zaboraviti njihovu hrabrost, rekao je Ivan Šimunić, predsjednik bibinjskog Općinskog vijeća, te je nastavio:
– Bez hrabrosti branitelja, na čijem je čelu bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ne bi bilo ni samostalne, neovisne, demokratske i europske hrvatske države, poručio je Šimunić.
Pripadnik specijalne policijske postrojbe je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost. Makar je imao kratak životni vijek, ostavio je znakovit trag kao sasvim običan 23-godišnji mirni mladić, koji je katkad znao napisati poneki stih, baviti se sportom, znalački zaviriti u političke konotacije onoga doba.
Početkom ‘90-ih odazvao se zovu domovine
– Da je danas među nama, tko zna što bi sve bio. Nažalost, nije tako, ali mi smo tu kako bismo vratili sjećanje na ovog hrabrog viteza, heroja Domovinskog rata. Početkom ‘90.-ih imao je hrabrosti stati u obranu Hrvatske, u vrijeme kada joj je malo tko davao ikakve šanse, istaknuo je Milan Nimac, predsjednik podružnice Zadarske županije udruge Prvi hrvatski redarstvenik.
A kako se zbog epidemije koronavirusa posljednjih dva mjeseca odvija život kakav prije toga nismo mogli ni zamisliti, nema svečanog, višednevnog obilježavanja Dana općine Bibinje, nije održan ni tradicionalni 30-ak kilometara dug noćni mimohod od Bibinja do Polače. Zbog koronavirusa nije bilo tradicionalno masovnog odaziva, a odavanje počasti odvijalo se u nekoliko grupa.
Prvi su zapalile svijeće Frankove sestre, Branka, Marija i Ana. Bili su to tako dojmljivi trenuci kad nitko od nazočnih nije mogao sakriti tugu i suze u očima.

Vjera u susret na nebu

Izaslanstvo općina Bibinje i Polača su predvodili načelnici Bruno Bugarija i Tomislav Prtenjača, a PU zadarske načelnik Anton Dražina. Dok je novinar Zadarskog lista bio nazočan, kod spomen obilježja na Štrkovači cvijeće su položila i svijeću zapalila i izaslanstva Udruge specijalaca domovinskog rata Poskoci Zadar i županijske udruge Prvi hrvatski redarstvenik. Na podnožju brda još je 15-ak osoba čekalo svoj red na odavanje počasti i molitve.
Molitvu odrješenja kod spomen-obilježja je održao don Šime Žilić, župnik Polače. Obilježavanje obljetnice smrti Franka Lisice nastavlja se i danas u subotu, 2. svibnja, jutarnjom misom zadužnicom u crkvi Velike Gospe te potom polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Frankovom grobu i kod centralnog križa na novom groblju Sasavac.
– Kad pođemo njegovim putem, naći ćemo se s njim, nadajmo se, u nebu, poručio je Šime Sekula, zamjenik bibinjskog načelnika.


Uređena i osvjetljena staza do spomen obilježja

Sjećanje i počast na bibinjskog sina Franka Lisicu koji je svoj mladi život ugradio u oltar domovine Općina Polača je iskazala 1996. na brdu Štrkovača gdje se podignulo spomen obilježje te 2. svibnja 2011. godine kad je Osnovna škola Polača promijenila naziv u Osnovna škola Franka Lisice – Polača, po ovom istinskom junaku Domovinskog rata.
– Općina Polača zajedno s udrugom Poskoci je Ministarstvu branitelja aplicirala projekt uređenja staze od podnožja do vrha brda Štrkovaća i spomen obilježja hrvatskom vitezu Franku. Uređena su dva odmorišta s klupama i panoima. Jedan pano je na temu »Polača u Domovinskom ratu«, dok je drugi o životu i djelu hrvatskog viteza »Franko Lisica«. Promijenili smo dio staze koji je obostrano omeđen suhozidom, dok je uz stazu postavljeno 25 solarnih svjetiljka koje noću daju fascinantnu sliku brda i spomen obilježja Štrkovača, obznanio je načelnik Tomislav Prtenjača, koji je pritom pohvalio hrvatske branitelje i igrače NK Polača koji su pripomogli pri uređivanju ove poučno-rekreacijske staze.


»Mi smo tu kako bismo vratili sjećanje na ovog hrabrog viteza, heroja Domovinskog rata. Početkom ‘90.-ih imao je hrabrosti stati u obranu Hrvatske, u vrijeme kada joj je malo tko davao ikakve šanse
Milan Nimac, predsjednik županijske podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik

 

Autor: Velimir Brkić

Službeni glasnik