U BIBINJU SE OVOG VIKENDA IGRAJU KVALIFIKACIJE ZA EP JUNIORA I JUNIORKI

U Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinju od 8. do 10. travnja odigrat će se kvalifikacijski turnir skupine G odbojkaša do 20 godina za odlazak na Europsko prvenstvo. U skupini zajedno s Hrvatskom još su i juniorske reprezentacije Švedske, Mađarske i Belgije.

Prvoga dana, u petak 8. travnja Hrvatska u 17.30 sati igra protiv vršnjaka iz Mađarske, sutradan u subotu u istom terminu protiv Švedske i posljednji dan turnira, u nedjelju, također u 17.30, protiv Belgije.

Stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić, uoči početka kvalifikacijskog turnira za U20 odbojkaše, ali i U19 odbojkašice, također u Bibinju, rekao je:

„Zahvaljujem se načelniku općine Bibinje, gospodinu Sekuli, što su nam postali značajan partner, ne samo po pitanju završnica prvenstva Hrvatske nego i u posljednje dvije godine u kvalifikacijama za EP. Ovdje smo lani održali prvi kvalifikacijski turnir za kadetkinje, a ove godine imamo na rasporedu dvostruki program juniorki i juniora, također kvalifikacije za EP. Nadam se da ćemo ih kao i lani uspješno okončati i da ćemo suradnju s općinom Bibinje nastaviti i u budućnosti na jednako uspješan način.”

Načelnik općine Bibinje, Šime Sekula, u ime domaćina dodao je:

„Sve je spremno za ovaj veliki sportski događaj u Bibinju. Izrazio bih veliko zadovoljstvo i istaknuo da smo počašćeni time što je suradnja s Hrvatskim odbojkaškim savezom izvrsna i uspješna. Bibinje su postala baza za pripreme, te mjesto brojnih natjecanja hrvatskih odbojkašica i odbojkaša. Bit ćemo dobri domaćini, a Hrvatskoj i ostalima želimo puno uspjeha.”

Hrvatski su junior inače na pripremama za ove kvalifikacije od 30. ožujka u Zadru, pod vodstvom izbornika Tomislava Ćoškovića i njegovog pomoćnika Antonija Suraća, uz asistenciju Romana Rilovića. U sklopu priprema naša izabrana U20 vrsta odigrala je kontrolnu trening utakmicu s trećeplasiranom momčadi hrvatske Superlige, Ribola Kaštelima. Rezultat je bio 2:2, a treba dodati da iz Kaštela stiže pet juniora.

Izbornik Tomislav Ćošković uoči turnira kaže:

„Imamo dobru generaciju i nadamo se da bi konačno mogli dohvatiti nastup na Europskom prvenstvu nakon dugo godina. Kontrolna utakmica jako nam je dobro došla da se uigramo i vidimo trenutno stanje u momčadi. Prvi iz naše kvalifikacijske skupine ide direktno na EP, dok drugoplasirani ide u treći krug kvalifikacija, tamo negdje u lipnju. Belgija je obzirom na rejting favorit, no mi ćemo sve učiniti da pokušamo već sada izboriti EP kao prvi u skupini. Mađare najbolje poznajemo, igrali smo s njima u MEVZA-i i dva puta ih dobili, a o Šveđanima znamo najmanje, no s njima igramo drugi dan pa ćemo ih imati prilike snimiti.“

 

Kod juniorki, skupina B U19 reprezentacija, igra se također u Bibinju, a uz naše odbojkašice tu su još i reprezentacije Norveške i Švedske. Naša je reprezentacija slobodna prvoga dana, u subotu 9. travnja igraju protiv Norveške u 20.00 sati, a u nedjelju 10. travnja, u isto vrijeme protiv vršnjakinja iz Švedske.

I juniorke su, pod paskom izbornika Saše Ivaniševića, također boravile u Zadru na pripremama te i one odigrale prijateljski susret sa superligašicama Kaštela. Pobijedile su 3:1 u regularnom dijelu, no odigran je i naknadno peti set, koji je pripao Kaštelankama.

Izbornik hrvatske U19 reprezentacije Saša Ivanišević pred kvalifikacijski turnir zbori:

„Domaćinstvo jednog od kvalifikacijskih turnira nam daje više šanse da se kao prvoplasirana ekipa direktno plasiramo na Europsko prvenstvo, pobjedama protiv Norveške i Švedske. Ukoliko ne budemo prvi u skupini, drugoplasirani ide u dodatni krug kvalifikacija, ali nama je, kažem, cilj već sada biti prvi i osigurati EP. Znamo dosta o suparnicama i vjerujem da ih možemo dobiti, a I trening susret protiv Kaštela daje nam za pravo tako razmišljati. No, na kraju će ipak sve ovisiti o nama i našoj igri.“

 
Službeni glasnik